micha_i Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Witam wszystkich. Mam problem, otóż potrzebuje widok gracza izometryczny(z boku), ze zmiennymi zbroją, hełmem, mieczem i tarczą(opcjonalnie spodnie i buty). Według mnie to raczej nie chodzi o jeden obiekt, ale jednak nie wiem co z tym zrobić. Chodzi mi o coś z ALMORY. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ projekt1:IIIIIIIIII : 1% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 wzoruj się na tym: https://gmclan.org/up1558_11_wybor_postaci.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordis Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 HeHe z kąd ja znam tem przykład :D Stare dobre czasy. Jeśli cie dobrze zrozumiełem to chodzi ci o to by twój bohater mógł "zakładać" Tarcze, Hełm itd. ? Jak tak to ja bym zrobił to tak np. w obiekcie 'player' czy tam 'hero' zrobił bym tak: Create GML global.tarcza=0 global.helm=0 global.miecz=0 //... i jakieś tam jeszcze. global.player_hp=100 global.player_dmg=0 global.player_def =0 w Step GML if (global.tarcza=1) { global.player=10; draw_sprite_ext(spr_tarcza,0,x,y,image_xscale,image_yscale,image_angle,image_blend,image_alpha) } if (global.miecz=1) { global.player_dmg=5; draw_sprite_ext(spr_miecz,0,x,y,image_xscale,image_yscale,image_angle,image_blend,image_alpha) } //... itd.</span></span></span> i w przedmiotach. Kolizja z bohaterem (tarcza) GML if (global.tarcza=0) { global.tarcza=1; instance_destroy(); } Wiem że takie troche namieszane i dziwne ale powinno mniej więcej działać na zasadzie, że gdy bohater podejdzie do przedmiotu leżącego na ziemi to go podnosi, pokazuje się on mu w ręce (doslownie na nim :P ) i zwiększa się np. obrona naszego bohatera. EDIT: Jak chcesz moge Ci zrobić przykład, ale jak mówie nie umiem optymalizować swojego kodu. Pisze rozwlekle i dużo, ale przynajmniej wiem dokładnie co, gdzie i jak :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micha_i Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Dzięki, właśnie o to mi chodziło, częściowo. Ale zawsze dobre to niż nic. Temat można zamknąć. :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easeful Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 wzoruj się na tym: https://gmclan.org/up1558_11_wybor_postaci.html W tym przykładzie nie ma animacji szkieletowych.. Dzięki, właśnie o to mi chodziło, częściowo. Ale zawsze dobre to niż nic. Temat można zamknąć. thumbsup.gif Sam go możesz zamknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi