XxMichałxX Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Jeśli obiekt ma takie poruszanie: GML //Step: if keyboard_check(ord('A')) && place_free(x-5,y) x-=5 else if keyboard_check(ord('D')) && place_free(x+5,y) x+=5; if keyboard_check_pressed(ord('W')) && !place_free(x,y+4) vspeed=-10; //Collision_block: move_contact_solid(270,4); vspeed=0; to jak zrobić, że jeśli wybucha przy nim bomba to ma odlecieć z prędkością 10 i stopniowo spowolniać, w kierunku bomba --> gracz ? e: +uwzględnienie grawitacji, czyli tak jakby lot strzały że leci i robi taki "łuk", aż w końcu spada na ziemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Chłopie to już twój trzeci temat w pytaniach w ciągu chyba godziny. Trzeba trochę samemu pomyśleć ;/ Jak chcesz to zrobić to stwórz sobie własny system predkości (czyli zmienne typu h- i vspeed) i wtedy łatwiutko zrobisz taki odrzut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 GML (create) haspid=0; GML (step) if abs(haspid)>0.1 haspid=abs(haspid-0.1)*sign(haspid); else haspid=0; if place_free(x+haspid,y) x+=haspid; else { repeat(ceil(abs(haspid))) { if place_free(x+sign(haspid),y) x+=sign(haspid); }} ustawiasz se haspid jak chcesz i masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 7 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 co to sign, abs i ceil ? :F e: @ZeroXbot: na myślenie dzisiaj nie mam czasu, i ogółem to za dobry w platformówkach nie jestem, a takową robić muszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 abs - wartość bezwzględna ceil - zaokrąglenie w górę sign - czy wartość jest dodatnia, ujemna czy to jest zero a takową robić muszę a co? dostałeś zlecenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 7 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 muszę bo jako platformówka będzie... fajniejsza ;) a co do tego haspeed to sobie przerobie na direction bo chce wszystkie kierunki.. no nie wiem coś sie wymyśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi