Markar Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 A więc tak: mam obiekt O_gracz, O_platforma1(platforma pozioma), O_platforma2(platforma ukośna) mam w kolizji gracza do O_platforma 2 zmianę sprita na sprit gdzie idzie po krzywej platformie. Ale kiedy normalnie wejdę na platforme krzywą, z platformy poziomej(są w romie złączone) nie zmienia sprita... Jak zrobić żeby zmieniał sprita?? Jak niezrozumiale coś napisałem to napiszcie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 No więc może masz coś źle w kodzie. Pokaż ten kawałek, który ma zmieniać sprite'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markar Opublikowano 4 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 @ZeroXbot: GML sprite_index=S_gracz_idzie_krzywo1 Zwykła zmiana sprita, mam to w kolizji z O_platforma2. Kiedy przechodzę z O_platforma1 na O_platforma2 sprite się nie zmienia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 A nie masz gdzieś w stepie (albo gdzieś indziej niż w kolizji) zmiany na normalny sprite? Może ta akcja nadpisuje tamtą (czyli tę w kolizji) i nie widać zmiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Dzieje się tak, gdy dotykasz dwóch platform jednocześnie? Bo jeśli tak (będę strzelał) - platforma pozioma ma większe ID, więc kod wykonuje się później. A jeśli też wtedy, gdy dotykasz tylko ukośnej - to gdzieś indziej popsułeś kod, np. Step, Draw... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markar Opublikowano 4 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 @ZeroXbot: Nie mam zmiany nigdzie indziej... EDIT: @Muuuuczek567, jak mogę zrobić aby się ten prite zmieniał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Może masz tak skonstruowany ruch, że praktycznie gracz nie koliduje z podłogą i nie wykonuje się akcja. Zamiast tego sprawdź funkcją bodajże place_meeting() co jest pod tobą i nadawaj odpowiedni sprite. GML if(place_meeting(x,y+1,opodloga1)) { sprite_index=spr1; } else if(place_meeting(x,y+1,opodloga2)) { sprite_index=spr2; } Coś takiego. ED: Zamiast place_meeting napisałem position_meeting :P Zmienione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markar Opublikowano 4 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Działa, a co do tego place_meeting to sie skapłem sam ;) Edit: Pozostaje jeden problem... Bardzo szybko zmienia mi się sprite z jednego na drugi kiedy jestem na przełomie O_platforma1-O_platforma2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Bardzo szybko zmienia mi się sprite z jednego na drugi Szybko tzn? Ustaw zmianę sprita przez alarmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markar Opublikowano 5 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 Dobra, działa. Zrobiłem to na alarmie i w miarę dobrze zmienia sprita ;) Ktoś chce creditsa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi