DZIOBAK Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Czy ktos wie, a racdzej czy o ogole istnieje takie zapytanie, ktore wyswietlalo by np. nazwiska z tabeli ludzie zaczynajace sie na litere A???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 SELECT pole_nazwisko FROM tabela_nazwisko WHERE pole_nazwisko LIKE 'a%'; ps. Czy w ogóle istnieje? Ekhem... to są podstawy, bułka z masłem ;). Niech Ci Tymon powie jaki mu dzisiaj wykład zrobiłem na temat sposobów indeksacji kolumn w MySQL i PostgreSQL. :) Nom, zrobił. Dużo tego było, a to same podstawy. :P //Tymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Huh tak samo jak można pobierać dane z dwóch tabel naraz :P Też podstawy ale trzeba się nauczyć. Jedyne czgo nie kumam to złączanie (LEFT JOIN itd.). A gdybyś chciał wyświetlić alfabetycznie: SELECT pole_nazwisko FROM tabela_nazwisko WHERE pole_nazwisko LIKE 'a% ORDER BY pole_nazwisko ASC'; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIOBAK Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 a to to akurat wiem... po prostu wylecialo mi zglowy a teraz wiem ze istnieje i na dlugo to zapamietam po takim opierdzieleniu :P wielkie dzieki za pomoc!! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi