Paqoo Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Chodzi o to żeby po wpisaniu ciągu znaków pierwszą literę powiększało (duża litera). Druga sprawa to możliwość wpisywania samych liter. Kto wie jak to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 1. 2 osobne stringi (duża pierwsza litera i reszta normalnie) i fonty (różniące się rozmiarem). Lub jeśli chodzi Ci nie o rozmiar a wielkość znaku to: string_upper(string_char_at(text,0))+string_copy(text,1,string_length(text)-1) 2. string_letters() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 A jeśli chcę te znaki zapisać w zmiennej? To jak mam tego użyć? get_string? Chodzi mi o zamianę pierwszej litery w wyrazie na dużą. Np. "Telefon", a nie "telefon". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 No to dajesz: GML text = get_string("Wpisz tekst:", "");A dalej to tak jak Ci PsichiX napisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Chyba specjalnie ze mnie robicie głupka, bo nie widzę innego wytłumaczenia. Chyba jasno wszystko określiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 przeleć na pętli cały string, sprawdzaj aktualny znak, i znak po każdej spacji zamień na duży, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 25 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Prosiłbym o pomoc z tą pętlą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 25 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 GML text=get_string('Zarzuć stringiem:','') l=chr(0) for(i=0;i<string_length(text);i+=1) { c=string_char_at(text,i) if(l=' '||i=0)c=string_upper(c) l=c } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 25 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Nie działa. Nie wiem po co ma być ta spacja, ale według mnie jest zbędna. Ma wykryć pierwszy znak i go zwiększyć.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 25 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Chodzi mi o zamianę pierwszej litery w wyrazie na dużą. Np. "Telefon", a nie "telefon". tak, robimy z Ciebie głupka. pomyśl po co jest string_char_at, co oznaczają jego argumenty, a sam wpadniesz na genialny pomysł jak to wykorzystać. Nie ograniczaj się - wrogiem człowieka jest pójście na łatwiznę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 25 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Ja też mogę być złośliwy. Jeśli tylko zechcę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 25 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 lol znormalniej. GML str = 'Ale to jest proste...# i nie mów mi, ze się nie da...##:D'; for( i = 0; i <= string_length( str ); i += 1 ) { char = string_char_at( str, i ) if ( char = ' ' or i = 0 ) { str = string_copy( str, 0, i ) + string_upper( string_char_at( str, i + 1 )) + string_copy( str, i + 2, string_length( str )) } } show_message( str) E: Nie wiem po co ma być ta spacja, ale według mnie jest zbędna. Ma wykryć pierwszy znak i go zwiększyć.... No a może po to, że jak by tak sobie przeanalizować to zazwyczaj "pierwszy znak" występuje zaraz po spacji, a łatwiej jest znaleźć jedną spację niż szukać po kolei a,b,c,..n Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi