Pieter Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Chciał bym się dowiedzieć jaka jest zasadnicza różnica w programowaniu C++/Delphi na linuxie a konkretnie o sockety. Czy wymaga to jakiejś dodatkowej nauki jeżeli wszystko mam obcykane na Win? W Unix'opodobnych sprawach jestem totalna noga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 22 Listopada 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Zasadniczej różnicy nie ma w sumie, jeśli korzystasz ze standardowych metod. Każde api jest zazwyczaj uniwersalne, do tego selektory select i poll są międzyplatformowe (z epoll, kpoll i tak korzystać raczej nie będziesz). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Jakieś biblioteki które mi poradzisz? Mile widziane były by kursy programowania socketów pod linux oraz jakiś kompilator. Mogą być pod C++. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 http://www.linuxhowtos.org/C_C++/socket.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 22 Listopada 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Jakieś biblioteki które mi poradzisz? Mile widziane były by kursy programowania socketów pod linux oraz jakiś kompilator. Mogą być pod C++. Ściągnij sobie środowisko QT Creator - kompilator, edytor i framework w jednym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Ściągnij sobie środowisko QT Creator - kompilator, edytor i framework w jednym. najbardziej zależy mi na wydajności aplikacji, pytam o programowanie pod linuxa bo lepiej jest napisać server właśnie na tą platformę, nie wiem jak tam Qt z wydajnością idzie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 22 Listopada 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 QT jest głównie dla aplikacji okienkowych, więc może poszukaj czegoś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 najbardziej zależy mi na wydajności aplikacji, pytam o programowanie pod linuxa bo lepiej jest napisać server właśnie na tą platformę, nie wiem jak tam Qt z wydajnością idzie :P Tyle że Qt Creator nie wymaga od Ciebie używania Qt w programie tekstowym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi