maciej-01 Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Witam! Jestem tu nowy i to mój pierwszy post. Mam dwa pytania: 1. Jak zrobić odbijanie się od ścian? 2. Jak zrobić dwa skoki, czyli skok, i drugi skok w powietrzu. Pozdrawiam, maciej-01 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzu13 Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 1. W obiekcie który ma się odbijać, w evencie collision wpisz kod GML move_contact_solid(0,-1); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej-01 Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Nie, to nie działa :rip: Ściana jest w pionie, ludzik się nie odbija, a gdy ludzik wejdzie na górę to znika ?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 A masz ustawione Solid? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LRostalski Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Object ściana ustaw jako solid, w obiekcie który ma się odbić od ściany ustaw kolizje ze ścianą i wpisz GML move_bounce_solid(200) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej-01 Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Hunter : Tak LRostalski : Nie działa do zamknięcia, w innym temacie (moim ) jest odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 2. w create dajesz kod jump=0 w step if gravity>0 jump=1 if gravity=0 jump=0 if jump = 1 & keyboard_check(vk_up) gravity+=5 zakładam że to platformówka? sprawdź czy w w wyrazie gravity nie walnąłem literówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matyxon Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 @LRost: Czemu 200? Równie dobrze możemy wpisać 0/1, true/false. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej-01 Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 lechu z tym sobie poradziłem podobnie zamykam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi