Shumix Opublikowano 22 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Chciałbym się dowiedzieć jak zrobić zmienne (gdzie) i jak, żeby były we wszystkich obiektach. Wiem, że jest to aż noobskie ale czarna dziura xD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 22 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 GML global.zmienna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shumix Opublikowano 22 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Po prostu napisać global.<nazwa> = <cokolwiek> ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kargul Opublikowano 22 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 To proste. GML global.zmienna = wartosc Jak chcesz ją zmienić to po prostu podaj inną wartość. Dodawanie: GML global.zmienna+= skladnik Odejmowanie: Tak samo tylko że minus. Mnożenie to * a dzielenie /. Jak chcesz narysować zmienną to: GML draw_text(x,y,global.zmienna) Pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 22 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Taa Zmienne nadanie wartosci wyrażenia globalne,tymczasowe adresowanie Jak po przeczytaniu nadal będziesz miał problemy, to dopiero pytaj ;] Jak chcesz narysować zmienną to: LOL, od kiedy to zmienną się rysuje? ;o Można co najwyżej w ten sposób wyświetlić jej wartość :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shumix Opublikowano 22 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 dzięki zapomniałem o wielkości znaków myślałem że obojętne to jet dzięki all jak co to napisze Nie wiem co jest nie tak!!! ;/ To jest w create: GMLglobal.zmienna = 0 global.Exp = 0 To jest podczas kliknięcia: GMLif(zmienna = 0) {global.zmienna += 1 show_message('ble ble ble') } To błąd GMLCOMPILATION ERROR in code action Error in code at line 2: global.zmienna += 1 at position 9: Variable name expected. Sorry ale znowu wielkości liter ;/ zwaliłem xD ale znowu nie wiem co z GML draw_text(496,16,global.Exp) Nic nie widać. ;/ ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 22 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 GML draw_text(x,y,string(global.zmienna)); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shumix Opublikowano 22 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Cokolwiek wezmę draw_text to nie działa;/ GMLdraw_text(x,y,string(global.zmienna)); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 22 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Może rysujesz to poza viewem? Jaki rozmiar ma view i czy się przesuwa? spróbuj: GML draw_text(view_xview[0]+10,view_yview[0]+10,global.Exp) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shumix Opublikowano 22 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 nie przesuwa się i nie wiem o co chodzi ;/ nawet cegiełki nie działają draw_text(x = 496,y = 16,'jakis tekst byle jaki'); draw_text(496,16,'jakis tekst byle jaki'); nic nie działa a ekran duży jest może to coś z roomem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 22 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Daj mi plik. Zobaczę co jest nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shumix Opublikowano 22 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 dać w jaki sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 22 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Wrzuć na swój uploader i daj link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shumix Opublikowano 22 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Wrzuć na swój uploader i daj link. zchomkuje ;p;p http://s441.chomikuj.pl/File.aspx?id=16998...mp;name=RPG.gmk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 22 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Wszystkich funkcji związanych z rysowaniem musisz używać w eventcie Draw. Tylko i wyłącznie w nim! Event ten wykonywany jest co stepa na samym końcu. Proponuję ci przeczytać FAQ, trochę dokumentacji, przejrzeć przykłady na GMClanie, Artykuły i dopiero zadawać pytania. I my tu wolimy jednak GMClanowy Uploader a nie jakieś chomikowanie. Na stronie głównej masz taki przycisk "Uploader" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shumix Opublikowano 22 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 https://gmclan.org/up6056_12_RPG.html Może ktoś sprawdzić o powiedzieć co jest nie tak z ekwipunkiem, plecak działa ale się rzeczy nie nakładają. Nie śmiejcie się z mojej wersji plecaka(i z itemka ze ściągnięta grafiką z Tibii xD). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi