Skocz do zawartości

Lengthdir'y.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) Mam problem z lengthdirami. A mianowicie postać wygląda mniej więcej tak: Player i obraca sie tak jakby na głowie :P i teraz, gdy ustawiam:

GML
bullet = instance_create(x + lengthdir_x(42, direction), y + lengthdir_y(10, direction), obj_player_bullet);

bullet.direction = point_direction(x, y, mouse_x, mouse_y);

bullet.speed = 10;

bullet.image_angle = bullet.direction;

i pocisk zostaje wystrzelony, to za każdym razem gdy się obracam i jest inny kierunek niż prawo czy lewo, to pocisk zostaje wystrzelony z ramienia, głowy czy innych części ciała ;/ Dodam, że postać obraca się do myszki, mam tzw. "bujanie się" jak w Almorze i nawet gdy uwzględnię ten obrót chodzenia przy tworzeniu pocisku, to i tak nic nie zmienia. Mam nadzieje, że dość dokładnie opisałem problem i podałem potrzebny kod.

Z góry dzięki :)

GML
bullet = instance_create(x + lengthdir_x(30, direction-5), y + lengthdir_y(30, direction-5), obj_player_bullet);

bullet.speed = 10;

podaj dokładne rozmiary sprita i punkt na nim z którego chcesz wystrzelić pocisk, to będzie łatwiej trafić z parametrami lengthdirów.

Podałem kod tyko orientacyjnie i nie wiem czy trafiłem w dobry punkt.

Wymiary: 44x37 px. Teraz już jest lepiej, ale nadal nie strzela z broni :) I jak ustawie np. lengthdir_y(70, direction - 5) to wtedy jak jest skierowany do góry to zaczyna strzelać właśnie z 70px od playera. Już nie wiem jak to ustawić. Od 2 dni próbuje :/

długość i kierunek w obu funkcjach length dira musi być taka sama jeżeli twoja broń się obraca po okręgu a nie elipsie

podaj jeszcze punkt na spricie gdzie jest umieszczona na nim broń bo tak to moża strzelać na oślep do jutra.

W takim razie to będzie już dobrze tworzyć pocisk.

GML
bullet = instance_create(x + lengthdir_x( 33,direction-26 ), y + lengthdir_y( 33, direction-26 ), obj_player_bullet);

bullet.speed = 10;