cysior Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Mam mały problem. Jak zrobić takie naturalne przenoszenie okien w gm? Chodzi o to ze jeśli klikne w jakis obiekt to łapie go za center sprita. Jak zrobić tak ze jak go złapie to przenosze go dokładnie w tym miejscu co klikne. A jesli puszcze to zostaje w tym miejscu co ostatnio trzymałem. Z góry dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 oblicz równicę mouse_x - object.x i dodaj ja do pozycji center sprita. Esh. nie mogę znaleźć żadnego przykładu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cysior Opublikowano 13 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 bez przykładu będzie ciezko :( Prosze o dalszą pomoc!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 przy kliknięciu (mouse pressed) zapisz tą różnicę ( x - mouse_x ) i potem ją dodawaj do pozycji myszki. Powinno być ok. E: kawałek kodu wycięty z pewnego mojego programu: GML mx = mouse_x my = mouse_y . . . drag = true cx = mx - x cy = my - y } if ( mouse_check_button_released( mb_left )) if ( drag == true ) drag = false if ( depth != global.depth_ ) exit if ( enter == true ) if ( mouse_double_pressed( mb_left , 0 , argument0 ) == true ) // minimalizacja okna { minimalized = !minimalized image_index = minimalized } if ( drag == true ) { x = mx - cx y = my - cy } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cysior Opublikowano 13 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Wielkie dzieki!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 nie jestem pewien, że coś skumałeś. tak na szybko: https://gmclan.org/up1558_11_drag_and_drop.html ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi