HrabiaDrako Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 GML if point_distance(gracz.x,gracz.y,x,y)<250 { move_towards_point(gracz.x,gracz.y,1) } Więc tak,to mój kod na ruch wroga w top downie,kiedy jest na odległości 250 pikseli rusza na gracza,ALE nie mam pojęcia jak zrobić żeby jeszcze omijał wszystkie solidne obiekty.Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoxiPol Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 m_potential_step czy jakos tak. Nie uzywalem nigdy, bo pisze swoje wlasnie kody do pathfindingu, ale widzialem ze wiele noobkow to uzywa, i dziala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 a dokładniej mp_potential_step(x,y,speed,checkall) pozycja x i y to docelowe miejsce do którego ma dążyć obiekt. speed to prędkość ruchu a w checkall wpisujesz 0 aby omijał tylko obiekty z zaznaczonym solid a 1 aby omijał wszystkie obiekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boom Opublikowano 2 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 wiele noobkow poczułem się urażony w imieniu tych, którzy tego używają(choć się do nich nie zaliczam.) a na gmclanie jest przykład o znajdowaniu drogi https://gmclan.org/index.php?sciagnijplik=88 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi