Lordis Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Witam! Zwracam się do was z kolejnym pytaniem a mianowicie jak zrobić takie okno że przy włączeniu gry pokazuje sie okienko z 2 odpowiedziami do wyboru (tak/nie). Wiem że na to jest jedna komenda, kiedyś już ją widziałem ale nie moge sobie przypomnieć ani nigdzie znaleść. Pomóżcie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 show_message_ext? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 show_question(string) Jeśli wybierzesz Tak, funkcja zwróci true. W przeciwnym wypadku - false. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Raczej show_question EDIT: Szlag, tracę formę. : P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordis Opublikowano 22 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 A jak zrobić taką hmm funkcje? kod, skrypt by sprawdzał czy w folderze z grą jest plik o danej nazwie z rozszerzeniem .ini w sesie robie coś takiego GML start=show_question('Czy masz już Zwierzaka?'); if (start=true) { get_integer('Prosze podać nazwę swojego Zwierzaka:',global.petname) if (global.petname !='') { ini_open(global.petname); ... //kod wczytywania różnych zmiennych dotyczących danego Zwierzaka } } else if (start=false) { get_integer('Prosze podać nazwę swojego nowego Zwierzaka:',global.petname) if (global.petname !='') { ini_open(global.petname); ... // kod zapisywania nowego pliku o nazwie (global.petname) } } i tu można zauwarzyć mój błąd którego nie wiem jak naprawic. Że gdy damy opcje Mam Zwierzaka i jak wpiszemy złą nazwe peta wyskoczy błąd że nie ma takiego pliku .ini i tu moje pytanie jak zrobić taki skrypt jak podałem na początku :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Zdaje się, że: GML file_exists("pet.ini") EDIT: Konkretnie to to sprawdza czy plik istnieje. WIęc robisz naprzykład: GML if(file_exists(nazwa+".ini")) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordis Opublikowano 22 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 aaaj :/ zrobiłem tak ale nie działa jutro się nad tym pobawie GML start=show_question('Czy masz już Zwierzaka?'); if (start=true) { get_integer('Prosze podać nazwę swojego Zwierzaka:',global.petname) if (global.petname !='' && file_exists(global.petname+".ini")) { ini_open(global.petname); ... //kod wczytywania różnych zmiennych dotyczących danego Zwierzaka } } else if (start=false) { get_integer('Prosze podać nazwę swojego nowego Zwierzaka:',global.petname) if (global.petname !='') { ini_open(global.petname); ... // kod zapisywania nowego pliku o nazwie (global.petname) } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 GML start=show_question('Czy masz już Zwierzaka?'); if (start=true) { get_string('Prosze podać nazwę swojego Zwierzaka:',global.petname) if (global.petname !='' && file_exists(string(global.petname)+".ini")) { ini_open(string(global.petname)+".ini"); ... //kod wczytywania różnych zmiennych dotyczących danego Zwierzaka } } else if (start=false) { get_string('Prosze podać nazwę swojego nowego Zwierzaka:',global.petname) if (global.petname !='') { ini_open(string(global.petname)+".ini"); ... // kod zapisywania nowego pliku o nazwie (global.petname) } } sprawdź tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Przede wszystkim to get_integer zwraca wartość. Więc raczej: GML global.petname=get_integer('Prosze podać nazwę swojego Zwierzaka:','') Z tym, że get_integer chce liczbę, a ty chyba chcesz o string zapytać więc: GML global.petname=get_string('Prosze podać nazwę swojego Zwierzaka:','') Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 kurka wodna, przegapiłem to. napisałbym to w @downie, ale są zakazane. =/ zedytowałem poprzedni post. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kapkap Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 :rolleyes: Można zawsze zrobic tło okienka na room'a , draw_text() i 2 sprity + 2 obiekty i masz! Ale to newebowiski sposob kody ktore napisaliscie sa ok. :sp_ike: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi