Lordis Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 Witam! Mam pytanie jak zrobić coś takiego, że mamy okienko do wpisania jakiegoś ciągu znaków (np. 12345 lub Kamil) i to co podamy żeby się zapisało w osobnych zmiennych czyli: -podajemy np. imie "Kamil" - klikamy Enter i zmienne się zapisują GML zmienna1=K zmienna2=a zmienna3=m zmienna4=i zmienna5=l nie musi byś to w okienku. Najbardziej mi sie potrzebne to zapisywanie zmiennych. Z góry Dzięki :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 string_char_at(str,index) Returns the character in str at position index. Czyli w praktyce: GML Zmienna1 = string_char_at(string,0); Zmienna2 = string_char_at(string,1); Zmienna3 = string_char_at(string,2); ... itd. A do pobrania tekstu użyj: GML get_string(string,""); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordis Opublikowano 15 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 szczerze to i tak nie rozumiem jak to zrobic oO? chodzi mi dokladnie o to że mam np. ułorzoną z obiektó klawiature numeryczną (1,2,3,4,5...0) i gdy klikam na jednen z przycisków np. [2] to pierwsza zmienna (zmiemma1=2) gdy klikne następnie na np. [5] to (zmienna2=5) itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 Robisz tablicę i zmienną (globalne) odpowiadającą za indeks. Następnie ustawiasz, żeby przypisało do tablicy[indeks] daną liczbę, a indeks zwiększasz ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 W takim wypadku nie pozostaje mi nic innego, jak polecić tę oto cudowną funkcję: keyboard_lastchar Last character pressed (as string).Zwraca ostatnio wciśnięty klawisz. Wystarczy przypisać go do odpowiedniej zmiennej. Edit: Ach, Tobie chodzi o KLIKANIE na grafiki przycisków...? Toż to bajecznie proste. Kolega wyżej podał rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordis Opublikowano 15 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 Mam kolejny problem. Z tamtym sobie poradziłem troche inaczej niż podpowiadaliście ale i tak dzięki bo naprowadziliście mnie. Teraz mam problem i pierwszy raz się z tym spotykam mam zmienną "numer" i w Create pisze GML numer=lol i gdy włączam gre wywala mi błąd Error in code at line 1: numer=lol at position 7: Unknown variable lol jak zrobić zmienną w której znajdują się litery? kiedyś to mi nie sprawiało zadnego problem aż do tej pory oO? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 Bo przypisujesz jej zmienna A masz przypisac stringa numer = "lol" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordis Opublikowano 15 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 Dzięki :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi