GladiusX Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 :rolleyes: Witam :rolleyes: Mam pytanie dotyczące języka polskiego... Skąd się wzięły nazwy dni tygodnia? Bo kurcze dobry wujek Google jak i mój umysł nie chcą mi dzisiaj pomóc ;-/ Nie chodzi mi opowiadanie tylko o takie coś jak na przykładzie: Poniedziałek - bla bla bla Wtorek - bla bla bla To jak Pomoże ktoś xD :rolleyes: Z góry wielkie THX :rolleyes: :sp_ike: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 To jak Pomorze ktoś xD sorry, ja z Mazowsza, nie Pomorza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Wojzax Opublikowano 13 Września 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Poniedziałek - bla bla bla Wtorek - bla bla bla Wiele mówiący przykład :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Prawdopodobnie takie są, ale językoznawcą nie jestem i na etymologii słów się nie znam: Poniedziałek - po-niedziałek - po niedzieli Środa - środek Czwartek - czwarty Piątek - piąty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morro Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Środa - trzeci dzień tygodnia. Łacińska nazwa dies Mercurii (dzień Merkurego) wpłynęła na nazewnictwo innych języków europejskich, np. hiszp. miércoles, ang. wednesday (dzień targowy, Merkury był bogiem handlu). Od imienia Odyna pochodzi nazwa środy w języku duńskim, norweskim, szwedzkim i angielskim (Onsdag, Wednesday = dzień Odyna/Wodana). Polska nazwa dnia wywodzi się od słowa środek. W tradycji biblijnej środa jest czwartym dniem tygodnia. Tylko to udało mi się znaleźć To jak Pomorze ktoś xD Nie, Dolnośląskie. ED: dammit za długo szukałem i nie odświerzyłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GladiusX Opublikowano 13 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Dobra, Dobra, Dobra!!! Dobry wujek google wskazał mi odpowiedź... jakby ktoś potrzebował to http://www.wykop.pl/link/232042/skad-sie-wziely-dni-tygodnia ZAMYKAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi