bobo Opublikowano 24 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2006 W jakim formacie uzywac muzyki w grach zeby sie nie cielo? :huh: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeremiah Opublikowano 24 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2006 Najlepsza muzyka do gier jest w formacie midi. Ewentualnie można użyć mp3, ale tylko w małych grach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 24 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2006 GM ma pewne problemy z odtwarzaniem MP3 bez DLLa. Osobiście jako muzykę polecam MID, a jak używamy DLLa, to MOD, XM, S3M itp. formaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 24 Marca 2006 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2006 a jak używamy DLLa, to MOD, XM, S3M itp. formaty.No i mp3. Bo z dll'em ładnie chodzi ten format. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 24 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2006 Ale MP3 ma swój rozmiar :/ . Lepiej OGG. OGG jest GPL, można z niego korzystać nawet w komercyjnych projektach bez kupna licencji w przeciwieństwie do MP3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 25 Marca 2006 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2006 Ale MP3 ma swój rozmiar :/ . Lepiej OGG. OGG jest GPL, można z niego korzystać nawet w komercyjnych projektach bez kupna licencji w przeciwieństwie do MP3.No tak. Potwierdzam, przy tej samej wielkości pliku OGG daje lepszą jakość dźwięku, a jeżeli damy na porównywalną jakość, to OGG jest mniejszy. No i darmowy formacik. Tutaj świetne porównanie: http://skrodzewicz.republika.pl/ogg/powody.htm Radzę przesłuchać 2 pierwsze próbki. A co do midi, to nie radzę go dawać do gier. Czasy midi się skończyły i od tego uszy bolą. :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek1990pl Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2006 GM ma pewne problemy z odtwarzaniem MP3 bez DLLa. Osobiście jako muzykę polecam MID, a jak używamy DLLa, to MOD, XM, S3M itp. formaty. Jak odtwarzacie XM ? Bo ja jakoś nie moge , w winapmie chodzi spoxik , a w gm to błąd jakiś tam wyskakuje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Musisz mieć biblioteki fbmod.dll i jbfmod.dll, tylko z nimi odtworzysz xmy, mody itp. Musisz także umieć je obsługiwać, a w tym to mogę Ci pomóc :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek1990pl Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Musisz mieć biblioteki fbmod.dll i jbfmod.dll, tylko z nimi odtworzysz xmy, mody itp. Musisz także umieć je obsługiwać, a w tym to mogę Ci pomóc :). AGdzIe są te biblioteki i jakby co to gdzie to skopiować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2006 http://gamemaker.nl/resources/jbfmod.zip Tutaj masz (wraz z przykładem obsługi - przejrzyj go chociaż) owe biblioteki. Skopiuj je do katalogu z grą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek1990pl Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Wdzięczny bym był gdybyś mi wytłumaczył :) . ( A ja mam skopiować tylko do mojego folderu z grą pliki DLL ? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2006 A ja mam skopiować tylko do mojego folderu z grą pliki DLL ? Tak. Tylko to. Wytłumaczę Ci niedługo (cierpliwości), tylko znajdę mój artykuł o obsłudze JBFModa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi