MagnusArias Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Witam! Mam dwa pytania: 1. Jak wykonac "ustawienie" w grze, że jak wybiore łątwy stopien trudności to będe grał na planszy łatwej a jak trudny to trudnej? 2. Jak wykonac wyłącznie dzwięków w grze po wyborze opcji? menu wiem jak wykonać, na klockach, tylko chodzi mi o te dwa zagadnienia :P Z góry Dzięki i pozdrawiam :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matyxon Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 1. if show_message_ext("Wybierz poziom trudności","Łatwy","","Trudny") = 1 { room_goto(r_Latwy) } else { room_goto(r_Trudny) } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Chodzi o to, że jest na pierwszym ekranie : START OPTIONS EXIT Jak klikne options i wybiore np.: HARD a potem back i start to zeby mi grał trudny poziom..... Troszke motam chyba ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donway Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 spróbuj o tak: GML if show_message_ext("Wybierz poziom trudności","Łatwy","","Trudny") = 1 { room_goto(r_menu_latwy) } else { room_goto(r_menu_trudny) } utwórz 2 menu, identyczne, tylko ze różnią się tym, że 1 menu prowadzi do room_latwy, a drugie do room_trudny ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morro Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 W jakimś obiekcie w menu zadeklaruj globalną zmienną która przechowa dane na temat stopnia trudności GML // obiekt controller //create global.trudnosc=2 //normalny ustawiony od razu //potem w obiekcie po kliknieciu w menu na HARD if mouse_check_pressed(mb_left) global.trudnosc=3 //w obiekcie EASY czy jak tam masz if mouse_check_pressed(mb_left) global.trudnosc=1 // i normal o ile masz if mouse_check_pressed(mb_left) global.trudnosc=2 //teraz przy przechodzeniu do głównej części gry //po naciśnięciu PLAY if global.trudnosc=1 room_goto(room_Latwy) else if global.trudnosc=2 room_goto(room_Normalny) else if global.trudnosc=3 room_goto(room_Trudny) @up twoj kod jest prawie taki sam jak poprzednika -,-" i w dodatku dajesz mu dobre rady na pokręcenie kodu gry bardziej niż jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Dobra to juz jest Gites, ale jeszcze ten dzwięk.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morro Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Podobnie jak teraz GML //create global.dzwieki=1 //gdzies gdzie wylaczasz dzwieki po porostu zmieniasz wartosc na 0 //przy odtwarzaniu if global.dzwieki=1 sound_play(dzwieklololo) //w ten sposob dzwiek sie nie odtworzy jak nie bedzie ta opcja wlaczona</span> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donway Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 @up twoj kod jest prawie taki sam jak poprzednika -,-" i w dodatku dajesz mu dobre rady na pokręcenie kodu gry bardziej niż jest czemu prawie taki sam :) poprzednik dał kod gdzie po wybraniu stopnia trudności, przenosiło od razu na mapę, a VaDeUrU prosił o przeniesienie do menu z ustawionym stopniem trudności. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 No i spoko jest działa :D A jak dokończe gre to wam wyśle i ocenicie :D Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donway Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Czekam na grę : p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Po waszemu działa fajnie, a teraz oceńcie mój sposób.... Nie czepiac sie grafiki :D ma być tyko przykład Gra w .exe http://www.sendspace.com/file/kiqrm1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donway Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 o co chodzi w tej grze ? : p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 o nic nie chodzi... Po prostu chodzi mi o to., czy popranie jest wykonane Menu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matyxon Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 menu fajne, ale gra grą nie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donway Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 wiem, że chodziło Ci o menu, ale z ciekawości spytałem o grę : p ogólnie menu fajne. mam pytanko, masz gm pro ? bo widzę, że przy włączaniu nie ma loga gm, a słyszałem, że podobno w wersji lite można je usunąć : D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matyxon Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 w każdej można za troche $, prócz 8.0 bety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donway Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 chodziło mi o "darmowe usunięcie loga gm" ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Tak, mam wersje pro :D A jesli masz wersje 7.0 to masz tu link usunięto PS. A takie linki można dodawać i czy to nie jest offtop? Jak tka to poprawie :) Linki do pirackiego oprogramowania są na tym forum niepożądane. Zalecam przeczytanie regulaminu. gnysek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matyxon Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 offtop zrobil sie dawno z 5 postów temu. btw. crackow tez nie mozna linkowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Problem rozwiązany. Temat zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi