Templer Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Witam Nie działa mi funkcja background_exists i sprite_exists ;/. Zrobiłem background o nazwie backgruond0 i sprite: sprite0 i do obiektu dałem taki kod: GML show_message(string(background_exists(sprite0)) + string(background_exists(background0)) + string(sprite_exists(sprite0)) + string(sprite_exists(background0))) I wyświetliły mi się 4 jedynki, a powinno się wyświetlić 0110. Napiszcie czy wam też nie działa i jak to naprawić? PS. testowałem to w GM 7 i w GM 8 i nie działa w dwóch ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pivot18 Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Nie zrozumiałem niczego co napisałeś. Rozluźnij się i napisz powoli co jest nie tak. Co chciałeś zrobić i tak dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Templer Opublikowano 30 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Mam w zmiennej id sprite lub backgrounda i niewiem jak rozróżnić czy to sprite czy background bo tak jak napisałem w pierwszym poście funkcje background_exists i sprite_exists zawsze mi zwracają wartość 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pivot18 Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 background_exist to z tego co pamiętam wczytywanie backgrąda I background ani sprit nie może mieć zmiennej 0 Edit: Jak byś zrobił dwa sprity do ten drugi miał by zmienną 2 Np przykład ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 o bosh... po pierwsze dałeś background_exist(sprite0) i choć jestem kompletnie zalany widzę, że tu coś nie gra, a czy ty? poza tym te funkcje zwracają 0 jeżeli sprite/background nie istnieje i vice versa. Każda od innego, tzn sprite_exists od sprite i także vice versa. TROCHĘ LOGICZNEGO MYŚLENIA I CZYTANIA ZE ZROZUMIENIEM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi