Piczer Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Chciałbym rozpocząć dyskusję nt. frameworków w PHP, aby rozluźnić ten dział i zuniwersalizować. Ja mam następujące pytanie: Jakie jeszcze znacie frameworki (te bardziej popularne)? Kohana Zend framework Code Igniter CakePHP Symfony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 16 Lipca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Yii, z pozdrowieniami od i dla Ranmusa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 http://seagullproject.org/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 16 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 A wiecie jak korzystać z któregoś z nich? Bo szukam jaki mógłby być łatwy do nauki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Kohana jest nowa i dość prosta, ale dokumentacja lipna. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Jeszcze Prado, ale to mało znane jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 16 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 A propo Kohany: jest dość dziwny, bo niektóre pliki skórki trzymane są w katalogu system/. O co w tym chodzi? Nie powinno być w application? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 O ja, bo to pliki przykładowe są w system, chodzi Ci o pliki MVC?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 16 Lipca 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Z sensownych jeszcze Agavi, ale także mało znane i lipna dokumentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 16 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Chodzi o to: application/views/test_content.php <?php defined('SYSPATH') OR die('No direct access allowed.'); ?> <?php echo $nub; ?> application/controllers/test.php <?php class Test_Controller extends Template_Controller { function index() { $this->template->content = new View( 'test_content' ); $this->template->title = 'xD'; $this->template->content->nub = ':D'; } } ?> Wywaliło mi błąd, dlatego zrobiłem tak jak w przykładzie, dodałem: const ALLOW_PRODUCTION = FALSE; public $template = 'kohana/template'; I wyświetliło mi skórkę z pliku witającego nas. Zatem skórka tego pliku jest w system/views/kohana/template.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 No jest tam, bo to jest przykładowy plik omg. ale powinno się umieszczać w folderze aplikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 16 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 czyli ma to wyglądać tak? public $template = '../views/template'; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Nie, framework sam sobie rozpozna czy to jest w aplikacji czy w system omg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 16 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 No chyba że. A co myślicie o napisanie własnego frameworka? Chodzi o użytek prywatny, mało rozbudowany, ale żeby służył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 doskonaly pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 16 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Tylko czy nie zajmie to zbyt dużo czasu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Nie wiem, zależy jakie chcesz miec helpery, ja kilka frameworków już pisałem, i miałem od JS, validacja, formularze. Ale to wszybko idzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 16 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 No dobra, to chyba zrobię swój, bo będę miał wszystko tak jak chcę, a nie jak ktoś mi narzuci. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Ja myślę, że tak będzie najlepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 16 Lipca 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 No chyba że. A co myślicie o napisanie własnego frameworka? Chodzi o użytek prywatny, mało rozbudowany, ale żeby służył.Beznadziejny pomysł. Nie dość, że zajmie bardzo dużo czasu, to jeszcze będziesz się bawił w wynalezienie koła i to pokracznego, bo nigdy nie zrobisz lepszego frameworka od wymienionych powyzej. Kolejna wersja gmclanu takze bedzie na darmowym frameworku, a aktualny autorski pojdzie do kosza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 lol, gadasz głupoty Ranmus. Framework to dobra rzecz do nauki, nikt nie mówi, że do fazy produkcyjnej będzie dobry. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 16 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Nie chodziło mi, żeby zrobić lepszy produkt, tylko wygodniejszy dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 16 Lipca 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 @Kofel: Trudno się dziwić twojemu stwierdzeniu skoro masz 15 lat i zapewne nigdy profesjonalnie jako programista php nie pracowałeś. -_- @Piczer: Tu nie chodzi o zrobienie (lub nie) lepszego produktu, bo korzystając z popularnych frameworków: - Przyśpiesz kilkukrotnie czas tworzenia swoich witryn, bo przy swoim frameworku zmarnujesz więcej czasu na jego tworzenie niż byś miał nauczyć się gotowego - Masz od razu gotowe przykłady, wzorce, z których warto czerpać wiedzę - Będziesz miał wiedzę, która przyda Ci się w zdobywaniu pracy, bo większość ofert nie dotyczy zwykłych programistów php tylko takich, którzy umieją już tworzyć w frameworkach pokroju Symfony czy Zend. Możesz być wymiataczem PHP, ale jak nie znasz takich frameworków, to będziesz miał później ciężko. - Wygodniejsze dla ciebie będzie na pewno nauczenie się cudzego frameworka i wykorzystywanie jego możliwości aniżeli stworzenie własnego i babranie w nim. Tak samo zresztą jest z javascript. Mało kto się bawi w czystym jsie (hi Tymon), zazwyczaj używa się jquery, mootols, jext, prototype, dojo itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Bawię się, ale znam też mootoolsa, po za tym mam własnego frameworka. To tak jak z frameworkami na php, musisz znać samo php jak i frameworka. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 16 Lipca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 W sumie ja też mam własny, chociaż raczej nazwał bym go zbiorem klas niż frameworkiem, a już na pewnie nie MVC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 16 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Tylko, że ja nie myślę o profesjonalnym programowaniu, bo do pracy jeszcze trochę lat trzeba czekać. A te frameworki mają to do siebie, że są strasznie rozbudowane i trzeba uczyć się wszystkiego, żeby napisać coś bardziej skomplikowanego. A jeżeli już lepsze jest używanie gotowych to zna ktoś jakiś lekki framework, który ma polskiego manuala? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 @Kofel: Trudno się dziwić twojemu stwierdzeniu skoro masz 15 lat i zapewne nigdy profesjonalnie jako programista php nie pracowałeś. -_- Profesjonalnie jeszcze nie, ale już pracuję na stałe. Ale my ciągle mówimy o frameworku do nauki głębszej języka. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Czepiasz się trochę Ranma. Piczer jeśli chce się czegoś nauczyć to powinien po prostu pisać cokolwiek, byle nie cały czas to samo. Może się oczywiście zabrać za MVC i pisać sobie frameworka. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi