pawelpc Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Jak zrobić aby coś się nie przesuwało z całym viewem? Mam okienko z nazwą broni i gdy obracam viewem to okienko też się obraca. Co z tym zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boom Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 może image_angle = - viev_angle ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERROR DRONE Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 x=view_xview y=view_yview // na przesuwanie :P Obracanie tak jak boom Mi dziala (obraca sie) Tylko nie viev_angle tylko view_angle :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelpc Opublikowano 1 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Chodzi o przykład Pietera6 i przykład zmiana i przeładowanie broni Marka.S. Okienko z wybraną bronią gdzieś powędrowało zamiast być w prawym górnym rogu viewa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boom Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 zawsze to przekręcam... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Jeżeli masz to w draw i chyba tak jest to robisz tak: Przykład: GML draw_text(20,20,string('jakis tam tekst')); Jest to na wysokości i szerokości 20. Teraz aby to poruszało się za roomem (viewe'm) trzeba zrobić tak: GML draw_text(view_xview+20,view_yview+20,string('jakis tam tekst')); Myślę że pomogłem :jezor: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boom Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 mówiłem o przekręcaniu view z viev Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelpc Opublikowano 1 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Dawka83 po namyśle stwierdzam że nie o to chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 GML xx = view_xview[ 0 ] + view_wport[ 0 ] - 1024 // Te wartosci zależą od tego jaką masz rozdzielczość ekranu yy = view_yview[ 0 ] + view_yport[ 0 ] +768 draw_sprite( obrazek , 0 , xx , yy ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelpc Opublikowano 1 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 GML draw_sprite_ext( sprite_index , image_index , x , y , image_xscale , image_yscale, direction , -1 ,image_alpha ) _x = lengthdir_x( len ,direction ) _y = lengthdir_y( len, direction ) draw_sprite_ext( weapon_sprite[ bron ] , 0 , x , y , 1 , 1 , direction , -1 ,1 ) draw_sprite( spr_celownik , 0 , mouse_x , mouse_y ) draw_set_font( font0 ); draw_set_color( c_green ); draw_set_halign( fa_center ) xx = view_xview[ 0 ] + view_wport[ 0 ] - 107 yy = view_yview[ 0 ] + view_yport[ 0 ] +1 draw_sprite( spr_panel , 0 , xx , yy ) draw_sprite( weapon_icon[ bron ] , 0 , xx + 55 , yy + 25 ) draw_text( xx + 55 , yy + 45 , weapon_name[ bron ] ) draw_text( xx + 55 , yy + 65 , string( ammo_wmagazynku[ bron ] ) + '/' + string( ammo_zapasowe[ bron ] )) to jest event Draw a ja chce aby to tutaj było cały czas w jednym miejscu na ekranie edit:sorki mogli byście usunąć 10 post (przeglądarka świrowała) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 GML draw_sprite_ext( sprite_index , image_index , x , y , image_xscale , image_yscale, direction , -1 ,image_alpha ) _x = lengthdir_x( len ,direction ) _y = lengthdir_y( len, direction ) draw_sprite_ext( weapon_sprite[ bron ] , 0 , x , y , 1 , 1 , direction , -1 ,1 ) draw_sprite( spr_celownik , 0 , mouse_x , mouse_y ) draw_set_font( font0 ); draw_set_color( c_green ); draw_set_halign( fa_center ) draw_sprite( spr_panel , 0 , xx , yy ) draw_sprite( weapon_icon[ bron ] , 0 , xx + 55 , yy + 25 ) draw_text( view_xview + 55 , view_yview + 45 , weapon_name[ bron ] ) draw_text( view_xview + 55 , view_yview + 65 , string( ammo_wmagazynku[ bron ] ) + '/' + string( ammo_zapasowe[ bron ] )) Nie wiem czy zadziała :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelpc Opublikowano 1 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 GML draw_sprite_ext( sprite_index , image_index , x , y , image_xscale , image_yscale, direction , -1 ,image_alpha ) _x = lengthdir_x( len ,direction ) _y = lengthdir_y( len, direction ) draw_sprite_ext( weapon_sprite[ bron ] , 0 , x , y , 1 , 1 , direction , -1 ,1 ) draw_sprite( spr_celownik , 0 , mouse_x , mouse_y ) draw_set_font( font0 ); draw_set_color( c_green ); draw_set_halign( fa_center ) draw_sprite( spr_panel , 0 , xx , yy ) draw_sprite( weapon_icon[ bron ] , 0 , xx + 55 , yy + 25 ) draw_text( view_xview + 55 , view_yview + 45 , weapon_name[ bron ] ) draw_text( view_xview + 55 , view_yview + 65 , string( ammo_wmagazynku[ bron ] ) + '/' + string( ammo_zapasowe[ bron ] )) Nie wiem czy zadziała :P nie działa gdyż to: GML xx = view_xview[ 0 ] + view_wport[ 0 ] - 107 yy = view_yview[ 0 ] + view_yport[ 0 ] +1 określa położenie sprita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelpc Opublikowano 2 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 Nikt mi nie odpowie? A jeszcze jedno pytanie jak mam użyty przykład zmiany konfiguracji klawiszy co zrobić aby chłopek nie kręcił się w kółko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi