Kargul Opublikowano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 Witam. Otóż mam button. I chcę aby jak go się nacisnęło wyskakiwało okienko. I tam pisze: Hasło: Tu jest pole tekstowe i przycisk OK I chcę aby niezależnie co się wpisało było show_message: Błędne hasło A jak się wpisze np. 93013 to ci się wyświetla show_message: Witamy! I cie przenosi do następnego roomu. I chcę aby takich opcji "haseł" było kilka. Np. wyświetla się to okienko jak wpiszesz: kupa masło noc itd... Pozdro :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morgo Opublikowano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 Create: GML haslo = get_string('Podaj hasło:','') if haslo = 'kupa' or haslo = 'maslo' or haslo = 'noc' { show_message('Witamy'); room_goto_next(); } else show_message('Błędne hasło'); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 [ Create ] haslo[0] = '93013'; [ Click LPM ] pass = get_string('Podaj haslo',''); if (pass == haslo[0]) { show_message('Witamy!'); //inne akcje } @Edit: Ehh up szybszy :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 15 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2009 Z tym, że sposób Huntera lepszy, gdyby tylko coś zmienić :) GML pass[0] = '93013'; pass[1] = 'noc'; pass[2] = 'kupa'; pass[3] = 'maslo'; ilosc = 4; zalogowany = false; GML haslo = get_string( "Podaj haslo", "" ); for( i = 0; i < ilosc; i += 1 ) if( haslo == pass ) { zalogowany = true; break; } if( zalogowany ) show_message( "Witamy" ); else show_message( "Błędne hasło" ); Przy większej ilości haseł ten sposób jest lepszy, bo nie musisz ciągle pisać if haslo == "lol" or haslo =="asdf" itd. Wystarczy do tablicy dodać następne hasło i zmienić zmienną ilość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 15 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2009 zakładam, że chodzi Ci o wybór leveli poprzez hasła. Tablica ponumerowana od 1 do 4 by łatwiej Ci było przypisywać hasła a nie bawić się w 0 (zera). GML pass[1] = '93013'; pass[2] = 'noc'; pass[3] = 'kupa'; pass[4] = 'maslo'; haslo = get_string( "Podaj haslo", "" ); switch haslo { case pass[1]: show_message('level 1!'); break; case pass[2]: show_message('level 2!'); break; case pass[3]: show_message('level 3!'); break; case pass[4]: show_message('level 4!'); break; default: show_message('Zle haslo!'); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kargul Opublikowano 15 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2009 Dzięki za pomoc :thumbsup: Edit: Morgo napisałeś if "hasło" :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morgo Opublikowano 15 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2009 Morgo napisałeś if "hasło" :DRzeczywiście ;p poprawiam w razie jakby ktoś chciał użyć tego kodu :) ale faktycznie sposób z użyciem tablic jest bardziej elastyczny, ja podałem najprostszy jaki przyszedł mi wtedy do głowy ;p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi