Kreeg Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Witam! Odpalam oto moje magiczne liczydło stworzone w C++: #include <iostream> #include <conio.h> int main () { int dzialanie; int liczba1, liczba2, wynik, reszta; std::cout<<"1.Dodawanie\n2.Odejmowanie\n3.Dzielenie\n4.Mnozenie"; std::cin>>dzialanie; if (dzialanie==1) { std::cout<<"Podaj piewsza liczbe: "; std::cin>>liczba1; std::cout<<"\nPodaj druga liczbe:"; std::cout<<liczba2; wynik=liczba1+liczba2; std::cout<<liczba1<<" + "<< liczba2 << " = "<< wynik; } else if (dzialanie==2) { std::cout<<"Podaj piewsza liczbe: "; std::cin>>liczba1; std::cout<<"\nPodaj druga liczbe:"; std::cout<<liczba2; wynik=liczba1-liczba2; std::cout<<liczba1<<" - "<< liczba2 << " = "<< wynik; } else if (dzialanie==3) { std::cout<<"Podaj piewsza liczbe: "; std::cin>>liczba1; std::cout<<"\nPodaj druga liczbe:"; std::cout<<liczba2; wynik=liczba1/liczba2; reszta=liczba1%liczba2; std::cout<<liczba1<<" : "<< liczba2 << " = "<< wynik<<" reszta "<< reszta; } else if (dzialanie==4) { std::cout<<"Podaj piewsza liczbe: "; std::cin>>liczba1; std::cout<<"\nPodaj druga liczbe:"; std::cout<<liczba2; wynik=liczba1*liczba2; std::cout<<liczba1<<" x "<< liczba2 << " = "<< wynik; } else { std::cout<<"Nie ma takiej opcji, baranie!"; } getch(); } Wszystko jest ok, dopóki go nię włącze: Najlepsze jest to, że liczba druga wpisuje mi się automatycznie. Co jest źle w tym kodzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 10 Czerwca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Nie pisałem w C++, ale dla czego raz jest cin a raz cout?? std::cin>>liczba1; std::cout<<liczba2; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 http://www.cplusplus.com/reference/iostream/cin/ http://www.cplusplus.com/reference/iostream/cout/ std::cout<<"\nPodaj druga liczbe:"; std::cout<<liczba2; ?? poprawnie: std::cout<<"\nPodaj druga liczbe:"; std::cin>>liczba2; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreeg Opublikowano 10 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Ja to zawsze coś zwale :D. Dzięki, zupełnie tego nie zauważyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 10 Czerwca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Dzisiaj czytałem o kolesiu, który 3 dni szukał dla czego jego program nie działa bo zamiast tablica[i] napisał tablica[1] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi