juniorator Opublikowano 11 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2004 Cześć Wam jestem początkującym Game Makerowcem :))) wiec nie zdzwicie sie jesli to bedzie dla was dziwne pytanie ale prosze bardzo o pomoc bo ja zamierzam zrobić gre "Managera" ale chciałbym by na samym początku gry było intro może ktoś mi to wytlumaczy ? jak to mam zrobić z Góry wielkie dzieńki !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ajot Opublikowano 11 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2004 Heh... Intro ? Juniorator cięzko powiedzieć jak postrzegasz to zagadnienie, czy chodzi ci o krótki filmik przed grą ? Jeżeli tak to wystarczy jeżeli stworzysz osobny obiekt, stworzysz event - Game Start (Jeśli sie nie myle) a nastepnie dasz tam klocek - Exexute a Piece of Code i wlepsiz tam to : show_video(fname,full,loop) gdzie fname to ściezka dostepu, Full to to czy ma byc na caly ekran a loop czy ma byc zapetlony czy nie i ile razy ;) Jeżeli zaś chodzi ci o intro alal Bomber Dual - jesli nie widzialeś ściągnij z www.beaverinteractive.prv.pl . Wtedy jest to zabawa z roomami, i obiektami ale to już trochę więcej roboty ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 12 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2004 Wcale że nie :P . Możesz zrobić sprite w GM który będzie intrem i dajesz go jako object w jednym z roomów. Ustalasz tam jeszcze alarm kiedy ten room ma się wyłączyć i jest spoko :D . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidsu Opublikowano 12 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2004 Jeden sprite jako całe intro to raczej głupi pomysł. Ten sprite będzie spowalniał działanie programu Game Maker (gry raczej nie). Radzę raczej pobawić się objektami i roomami (tak jak to było w Bomber Dual na Beaver Interactive). Do stworzenia czegoś tego typu wcale nie potrzebne są jakieś specjalne umiejętności. Zdradzę taki sekret, że podczas tworzenia intra nie użyliśmy ani razu alarmów! Trochę nie wiedzieliśmy jak to zrobić. Posłużyliśmy się niewidzialnymi objektami, image_speedami i animation endami. B) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrysław Opublikowano 12 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2004 Jeżeli zaś chodzi ci o intro alal Bomber Dual - jesli nie widzialeś ściągnij z www.beaverinteractive.prv.pl . Wtedy jest to zabawa z roomami, i obiektami ale to już trochę więcej roboty. Niekoniecznie. Jak dla mnie, to łatwiej jest zrobić właśnie takie intro, niż nakręcić cały filmik własnoręcznie, np. kamera cyfrową, czy tam analogową. No chyba, że wykorzystujemy juz gotowy filmik, ale wtedy - co to za satysfakcja? :huh: P.S. - Zmieniłbym nazwę tematu, bo niewiele ona mówi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ajot Opublikowano 12 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2004 Jak dla mnie, to łatwiej jest zrobić właśnie takie intro, niż nakręcić cały filmik własnoręcznie, np. kamera cyfrową, czy tam analogową. No chyba, że wykorzystujemy juz gotowy filmik, ale wtedy - co to za satysfakcja? mi chodziło o film własno ręcznie zrobiony w 3dsie czy czymś innym ;) ale przyznam ze to tez bardzo duzo roboty modele itp. chyba ze ktos robi ludzi z Boxów :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 12 Lipca 2004 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2004 Juniorator, nie bierz sie za zadne managery jak jestes poczatkujacy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juniorator Opublikowano 12 Lipca 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2004 ok... dzieki wam za pomoc :)) no a za managera narazie chyba sie nie zabiore musze sie czegos nooo bardzo duzoo jeszcze nauczyc :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SLy Opublikowano 12 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2004 Wdlug mnie to Gm nie bardzo sie nadaje do robienia managerów. Mozna sie niezle w zmiennych pogubic a poza tym z duza baza danych szybkasciąnie bedzie powalac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 12 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2004 Do managerów są najlepsze języki programowania (sam kiedyśsię bawiłem w managera na delphi3 :D ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lion Opublikowano 15 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2004 Jezeli masz win xp to masz movie maker.... a to jest program do edycji filmów. Rysujesz kazda klatke w paintcie i potem do niego obrazek wrzucasz i skladasz z tego filmik (program dla n00b'ów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 16 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2004 Dla mnie Adobe Premiere rządzi. Sam lubiałem w nim robić filmiki :D . Później dopiero je kompresowałem na WMV w Movie Maker. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi