kubal09 Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 Pisałem tu już temat o komendach ale jeszcze mam pare spraw: - Jak zrobi takie wpisywanie jak w np. DOS-ie? - Żeby komendy się jakoś zapisywały do 1 pliku a potem można by było je otworzyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wezyr Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 1. GML keyboard_string //zapisuje naciśnięcia klawiszy</span></span></span> Więc GML draw_text(x,y,keyboard_string); //spowoduje wyświetlanie naciśniętych klawiszy</span></span></span> 2. Zapisuj do *.ini. Np: GML ini_open('data.ini'); ini_write_real('Dane','x',x); ini_write_real('Dane','y',y); ini_close() A wczytuj np. tak: GML ini_open('data.ini') x=ini_read_real('Dane','x',x) y=ini_read_real('Dane','y',x) ini_close() Plik data.ini może wtedy wyglądać tak: [Dane] x = 157 y = 238 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 chodzi Ci o okienko dosowskie? Jest do tego specialny dll. Tego drugiego z zapisywaniem do pliku nie rozumiem. Rozwin swa wypowiedź :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubal09 Opublikowano 22 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 Wezyr daj cały kod do tego mojego 1 bo coś mi nie wchodzi, I ktoś mógłby mi wytłumaczyc bardziej z tym ini? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wezyr Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 No napisałem ci. GML (Draw) draw_text(x,y,'text'); //wyświetla napis o treści 'tekst' na współrzędnych x, y</span> GML keyboard_string; //zapisuje ciąg ostatnich 1024(o ile dobrze pamiętam) naciśniętych klawiszy</span> Wystarczy je połączyć i wychodzi nam GML (Draw) draw_text(x,y,keyboard_string); //połączenie</span> A więc wyświetla ona na pozycji x, y napis o treści keyboard_string która "zapamiętuje" ostatnio naciśnięte klawisze. Wystarczy wrzucić to do eventu Draw aby wszystko zaczęło działać. A co do ini, to jest to rozszerzenie takie jak .txt lub każde inne. Pozwala ono zapisać w pliku dane które można wczytać bezpośrednio do gry. GML ini_open(nazwa); //"otwiera" plik ini. Jeśli go nie ma zostaje utworzony. Używasz tego zawszę na początku pracy z .ini</span> GML ini_write_string(sekcja,klucz,wartość); //zapisuje string do danej sekcji i klucza.</span> GML ini_write_real(sekcja,klucz,wartość); //zapisuje liczby do danej sekcji i klucza.</span> GML ini_close(); //zamyka aktualnie otwarty plik ini. trzeba go użyć zawsze przy zakończaniu pracy z .ini</span> Przykład zapisu: GML ini_open('data.ini'); ini_write_real('Dane','liczba',54827); ini_write_string('Dane','znaki','abcdef'); ini_close(); Zostanie utworzony plik 'data.ini', a jego treść będzie wyglądać tak: [Dane] liczba = 54827; znaki = abcdef; Następnie dane można wczytać do gry: GML ini_open('data.ini'); liczba=ini_read_real('Dane','liczba',''); znaki=ini_read_string('Dane','znaki',''); ini_close(); ^ spowoduje, że w grze zostaną utworzone zmienne GML liczba=54827; znaki=abcdef; Które można użyć w grze. Mam nadzieję że pomogłem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi