Muchaszewski Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 Witam. Mam coś takiego iż obiekt odwzorowuje ruchy muszki po paru sekundach ale mam taki błąd kiedy nie naciskam PPM. Dlaczego moge mieć błąd, i jak go naprawić?? Error in code at line 5: if global.PPM[nr] = 1 at position 12: Unknown variable PPM or array index out of bounds GML (W tym obiekcie) if global.PPM[nr] = 1 {effect_create_below(1,x,y,0,c_white)} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wezyr Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 Pokaż fragment kodu z inicjowaniem PPM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 Zdeklaruj w create tą tablice i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchaszewski Opublikowano 18 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 Jako inicjowanie mam Event dotyczący myszki a w nim jest GML global.PPM[nr] = 1 i podobne przy puszczeniu GML global.PPM[nr] = 0 GML (Step) nr += 1 To powyżej jest w kontrolerze myszki to w "odtwarzaczu" GML (Step) nr += 1 if global.PPM[nr] = 1 {effect_create_below(1,x,y,0,c_white)} Oczywiście wszystkie wartości są zdeklarowane!! Próbowałem dodać akcje kiedy wartość równa się 0 ale wyszło to samo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 18 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 A nr też jest inicjowane? Bo nie widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchaszewski Opublikowano 18 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 GML (Create kontrolera) nr = 0 global.PPM[nr]= 0 GML (Create odbiornika) nr = 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 18 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 Zainicjowana jest tylko tablica global.PPM[0]. Nie mam pojęcia jak chcesz to wszystko zainicjować, jeżeli za każdym stepem się numerek zwiększa ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchaszewski Opublikowano 18 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 Śmieszne bo jak wyłączyłem pokazywanie błędu to działa jak należy!! A może wiecie jak ten błąd zlikwidować?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cekol Opublikowano 18 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 Może tak: w create controllera: nr = 0 var a; for (a=0;a<=1000;a+=1) global.PPM[a]= 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 18 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 A może jeżeli się nie znasz to się nie wypowiadaj? Na co Ci w ogóle ta tablica? Co ona daje? Jaką przechowuje wartość? Na pewno da się to zrobić innym sposobem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi