Cekol Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Otóż robię grę (to co w sygnie) i nie mogę uporać się z fizyką w niej. W grze postacie osiągają duże prędkości do 125px na klatkę + dochodzi timing (jeżeli fps spadnie do 30 a normalnie jest 60 to postać leci 2 razy szybciej) maksymalnie może występować 10 graczy z taką samą fizyką, więc też trzeba na to patrzyć. Murki to bloczki 32x32. Na początku był problem w tym , że przy niskich fpsach, postać przelatywała przez ściany :P Potem gdy zmieniłem fizykę opartą na "Promieniach" działało poprawnie, lecz strasznie muliło ;< Tu moja wielka prośba, o zrobienie dobrej fizyki do gry tego typu (można używać wszystkich sposobów Byle by nie muliło) , w zamian będzie wpis do twórców (Creditsy) xd Gra jest miodzio ładna i grywalna , tak więc do boju! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Nie wiem do końca, o co Ci chodzi, ale spróbuj po prostu napisać własny system direction/speed/hspeed/vspeed/motion_x(). Taki, który automatycznie będzie się zatrzymywał na solidach. Choć pewnie źle zrozumiałem... :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cekol Opublikowano 15 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Chodzi o to , aby klocek o rozmiarze 16x32 przy prędkości 66604k nie przeleciał przez ścianę :P Znacie może jakąś bibliotekę na takie sprawy? ;< (nie chodzi tu o fizykę supa realistic havoc uber 500k) tylko o zwykłą kolizję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 vspd += grav; if(vspd > 0) { vspd_round += vspd-floor(vspd); if(vspd_round >= 1) { repeat(floor(vspd)+1) { if(place_free(x, y+1)){ y += 1; }else{ vspd = 0; } } vspd_round -= 1; } else { repeat(floor(vspd)) { if(place_free(x, y+1)){ y += 1; }else{ vspd = 0; } } } } else if(vspd < 0) { vspd_round += abs(vspd)-floor(abs(vspd)); if(vspd_round >= 1) { repeat(floor(abs(vspd))+1) { if(place_free(x, y-1)){ y -= 1; }else{ vspd = 0; } } vspd_round -= 1; } else { repeat(floor(abs(vspd))) { if(place_free(x, y-1)){ y -= 1; }else{ vspd = 0; } } } } if(hspd > 0) { hspd_round += hspd-floor(hspd); if(hspd_round >= 1) { repeat(floor(hspd)+1) { if(place_free(x+1, y)){ x += 1; }else{ hspd = 0; } } hspd_round -= 1; } else { repeat(floor(hspd)) { if(place_free(x+1, y)){ x += 1; }else{ hspd = 0; } } } } else if(hspd < 0) { hspd_round += abs(hspd)-floor(abs(hspd)); if(hspd_round >= 1) { repeat(floor(abs(hspd))+1) { if(place_free(x-1, y)){ x -= 1; }else{ hspd = 0; } } hspd_round -= 1; } else { repeat(floor(abs(hspd))) { if(place_free(x-1, y)){ x -= 1; }else{ hspd = 0; } } } } UWAGA: Skopiowane z jakiegoś starego projektu, możliwe, że da się to zrobić wydajniej. Nie chce mi sie tego teraz sprawdzać ;d Edit: Lol, ale to żalowo napisane ;[ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cekol Opublikowano 15 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 yyyy, wiesz ... raczej nie skorzystam :P GML a= x- Ray_distance(x,y-15,180, 1000 )+8 b= x- Ray_distance(x,y+7,180, 1000 )+8 if abs(a) > abs(b) left_dyst=a else left_dyst=b a= x+ Ray_distance(x,y-15,0,1000)-8 b= x+ Ray_distance(x,y+7,0,1000)-8 if abs(a) < abs(b) right_dyst=a else right_dyst=b a= y - Ray_distance(x+7,y,90,1000)+16 b= y - Ray_distance(x-7,y,90,1000)+16 if abs(a) > abs(b) up_dyst=a else up_dyst=b a= y + Ray_distance(x-7,y,270,1000)-16 b= y + Ray_distance(x+7,y,270,1000)-16 if abs(a) < abs(b) down_dyst=a else down_dyst=b yspeed+=ygravity*global.lag x+=xspeed*global.lag y+=yspeed*global.lag if y>down_dyst { y=down_dyst yspeed=0} if y<up_dyst {y=up_dyst yspeed=0} if x>right_dyst { x=right_dyst xspeed=0} if x<left_dyst {x=left_dyst xspeed=0} if abs(down_dyst-y)<1.5 { leggrot-=xspeed*2.25*global.lag if xspeed>0 {xspeed-=2*global.lag if xspeed<0 xspeed=0} if xspeed<0 {xspeed+=2*global.lag if xspeed>0 xspeed=0} } Tak wygląda mój kod grawitacji. Skrypt "Ray_distance" to funkcja "create_ray(argument0,argument1,argument2,argument3)" w której uzyskujemy dystans promienia. create_ray jest użyty z biblioteki gmphysx. Lecz to wszystko muli!! ale nie wiem czemu 8 razy użyte "create_ray" nie powinno mulić ;< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Stare, ale jare :3 https://gmclan.org/up1717_11_Platformowka.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi