tomalas Opublikowano 20 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2006 Eee tam lipna gra i wogóle :/ Co to za animacje postaci mają być, beznadzieja... Nie nie żartuje :P Gra boska, tylko jedna prośba skończ ten projekt ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aero Opublikowano 20 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2006 Wrzucilem do uploadera GMD poprawionego w czesci kodu gry. Na razie sa tam lekkie uproszczenia, nie bardzo mam czas pracowac nad prawdziwa optymalizacja. Jesli ktos ma ochote to moze sciagnac, obejrzec, cos poprawic, dorzucic - PEŁNA SAMOWOLKA B) Tutaj link: http://www.gmclan.org/up14_3_3edy_gmd.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valdemor Opublikowano 20 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2006 Eee tam lipna gra i wogóle :/ Co to za animacje postaci mają być, beznadzieja... Nie nie żartuje :P Gra boska, tylko jedna prośba skończ ten projekt ;) Widzę Tomalas@, że chumor Tobie dopisuje, bo mi też. Pozostał chyba jeszcze z soboty. :D Wiele się nauczyliśmy nie tylko w programowaniu. :D EDIT: Nie można narazie tego ściągnąć, spróbuję puźniej. Najlepiej jakby każdy zajął się odrębnym kodem, bo może być nie złe zamieszanie. I jeszcze jedno, chyba nie poddajesz się w dalszej projekcji gry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomalas Opublikowano 20 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2006 Chyba ci się roomy pomieszały bo włączyłem gre to pierwsze co mi się włączyło to creditsy ;P A dwa to nie wiem czy wydarzenie no key jest dobrym rozwiązaniem bo trzymam sobie strzałke i obojętnie jaki klawisz to i tajk jak puszcze strzałke to idzie mi dalej. P.S. To jest jakiś w wspólny projekt ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valdemor Opublikowano 20 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2006 P.S. To jest jakiś w wspólny projekt ? Myślę, że na wspólnym projekcie, to daleko się nie zajedzie. Gra będzie działać jak Microsoft :D . No chyba, że się mylę :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomalas Opublikowano 20 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2006 PEŁNA SAMOWOLKA Myśle ,że na takiej pełnej samowolce też się daleko nie zajedzie. No ale coż poprawiłem te fioletowe tła, już ich nie widać :) LINK Ale sie napracowałem... :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aero Opublikowano 20 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2006 w takim razie jak to poprawic to chodzenie?? No ale coż poprawiłem te fioletowe tła, już ich nie widać Poprawiles to GM czy w jakims programie do edycji obrazow?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomalas Opublikowano 20 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2006 Użyć wydarzeń key release - akcje w nim są wykonywane po puszczeniu danego klawisza. Jako komenda: keyboard_key_release Mogłbyś też dać całe chodzenie w skrypcie mniej miejsca by zajmowało i ładniej wyglądało :) Edit: W GM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valdemor Opublikowano 20 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2006 Kurcze pieczone, dlaczego nie mogę tego ściągnąć. :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aero Opublikowano 20 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2006 Dobra ale jak? Bo mam jeszcze kilkanascie spritow jako backgroundy i chyba mam tam jakas przezroczystosc zielona ustawiona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomalas Opublikowano 20 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2006 @Valdemor ja ściągam normalnie :D Edit: @aero Taką wskazówke ci dam: Kolor piksela (pikselu?) w lewy dolnym rogu odpowiad za to jaki kolor jest przezroczysty :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valdemor Opublikowano 20 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2006 @Valdemor ja ściągam normalnie :D A ja nie mogę wejść nawet na główną stronę jak i IE tak i Firefox. <_< EDIT: @Tomalas dzięki. :P Poprzeglądam sobie w tym projekcie co nie co i napiszę moją opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomalas Opublikowano 20 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2006 Mirror 2 :) PLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valdemor Opublikowano 21 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2006 Nieeee. Totalny shit. :( Dlaczego to wszystko robisz na klockach, a nie na scryptach. Jeśli masz zamiar wykonać bardziej rozbudowaną gierkę, to się w końcu pogubisz. Druga sprawa przy większej ilości muzyki, tła itp. całkiem ją zamulisz. Wyciągnij je na zewnątrz i podawaj w plikach. Po co tyle objektów! :crying: Jeśli chcesz umieścić domki itp. zrób to normalnie w drawie. Ogólnie szkoda, bo fajna gierka może być z niej, ale nie w takim wykonaniu. Nigdy jej nie skończysz, a jak skończysz to przy ładowaniu, będziesz mógł spokojnie dwie kawy wypić. Szkoda, bo moja córka tak czekała na nią. :( PS: Zastanawiam się czy wogóle zajmujesz się programowaniem jak pisałeś wcześniej. Nie chce być złośliwy, ale chyba programowałeś, ale pralkę. :D Ta wypowiedź może Ciebie zmobilizuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 21 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2006 Ładnie wygląda trzeba przyznać ale w koddzie kicha. Pozwoliłem sobię trochę to przerobić ^_^ https://gmclan.org/up152_11_3edy.html (Shift = bieg!). Odciążyłem trochę grafikę ;) Jak potrzeba Ci pomocy z pisaniem gry (kod) to zgłoś się do mnie na GG =) To co zrobiłeś do tej pory bardzo mi się spodobało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valdemor Opublikowano 21 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2006 O, widać odrazu, że fachowiec za to się wziął. Ale jestem dalej za tym, aby tła i muzykę umieszczać w plikach na zewnątrz aplikacji (szybsze ładowanie projektu i gry). Przecież trzeba wziąć pod uwagę to, że gra będzie rozwijała się dalej. Następna rzecz nazewnictwo objektów, romów itp. Odrazu to należy wykonać, bo później zrobi się kaszana. No i ostatnia rzecz, na którą zwróciłem uwagę, to że za dużo objektów jak na sam początek (co będzie póżniej). :( PS: Moja propozycja: Myślę, że @Tymon trochę pokazał autorowi w jaki sposób się to robi. Dalej niech pociągnie sam, bo w inny sposób to się nie nauczy. Niestety, trzeba trochę posiedzieć nad GM, aby coś wykonać, no i czytaj helpa. Przecież umiesz angielski skoro robisz grę w tym języku. Och znowu mnie trochę poniosło, no ale jak sobie wspomnę, żę gra może być super, to aż mnie dreszcze biorą. Nie zchrzań tego, bo początek miałeś dobry. :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aero Opublikowano 21 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2006 Tak sie sklada ze wszystkich plikow mam ok. 40MB wiec nawet nie widze mozliwosci zeby to wszystko umiescic w GMD :P chyba nie chcielibyscie takiego pliku sciagac?? :) Do Voldemora: ty se tylko objerzales plik i nic nie zrobiles :P trzeba bylo poprawic jesli cos nie pasowalo. THX dla Tymona za skrypt.... mi juz wczoraj zabraklo czasu do przerobienia na GML. Wielkie dzieki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vianom Opublikowano 21 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2006 Mam przeczucie że ten projekt skończy marnie bo trzeba umieć w pewnym stopniu programować, czego jak narazie nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valdemor Opublikowano 21 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2006 Tak sie sklada ze wszystkich plikow mam ok. 40MB wiec nawet nie widze mozliwosci zeby to wszystko umiescic w GMD :P chyba nie chcielibyscie takiego pliku sciagac?? :) Do Voldemora: ty se tylko objerzales plik i nic nie zrobiles :P trzeba bylo poprawic jesli cos nie pasowalo. To po co zaczynasz umieszczać je w exe-ku. Plik owszem obejrzałem, ale i coś zrobiłem. Dałem Tobie poradę. No niestety, nikt gierki za Ciebie nie napisze. :D Podałeś projekt i czekasz, aby za Ciebie skończyli. I tak masz luksus, że Tymon poprawił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 21 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2006 A może zrobimy z tego grę Open Source? Plik źródłowy już udostępniony :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cobra Opublikowano 21 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2006 No ładna gra, Mi się bardzo podoba. Jak będzą takie ładne animacje w misjach to będzie super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 21 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2006 Max@ Nie głupi pomysł ale może być kicha =D Zobaczymy co autor powie. Grafikę sam wykonujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomalas Opublikowano 21 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2006 A czego on jest autorem? Te grafiki on wykonał :o ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valdemor Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 Myślę, że nasz programista :D dał dyla i tyle go widziano. Wszystko co nam pozostało, to jego niedokończony projekt i 40 mb danych na jego dysku. :o A grafika faktycznie super, napewno też jego. :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 Stanowczo jestem za open source. OS rządzi panie i panowie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 A gdzież się podział areo? Musi wyrazić zgodę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 Stanowczo jestem za open source. OS rządzi panie i panowie Ciekawe od kiedy Oo . 10 minut temu na GG mi mówiłeś, że nie lubisz Firefox bo jest opensource Oo. Nie rozumiem cię kompletnie. Ja sądzę tak. Lepiej niech Aero się zajmie tym w całości sam. Będzie najlepiej. Tymon: Aero dostał ode mnie wiadomość. Odpowie to się dowiecie czy będzie open czy nie. Więc proszę nie nabijać postów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aero Opublikowano 22 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 hmmm..... zastanawiam sie nad tym OS. Ale prawde mowiac nawet nie wiem w jaki sposob mialo by to wygladac. Mam serwer 100MB na ktory moglbym wrzucic wszystko co mam u siebie na dysku ale co dalej?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 Co dalej? A po prostu udostępniasz kod źródłowy, co już z resztą zrobiłeś, ludzie pobierają, dodają coś od siebie, udostępniają, następni ludzie to pobierają... i tak w kółko :) Po jakimś czasie może z tego wyjść fajna gra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valdemor Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 Open Source jest dobre dla programów, a nie dla gier. Jak sobie wyobrażacie akcję gry. Jeden zrobi coś tam, zaś drugi wymyśli coś tam innego odbiegającego od tematu tego pierwszego, trzeci zrobi jeszcze coś innego itd. Na końcu wyjdzie, że w chodzisz do sklepu z zabawkami, a wśrodku lalki dmuchane, wychodzisz przez okno a tam autostrada. W chodzisz do samochodu włączasz jedynkę i odlatujesz na księżyc. :D Nie, no oczywiście troche przesadzam, ale daje tylko taki przykład. Najpierw należałoby napisać scenariusz gry, później zwołać chłopaków, a wykonanie tego wszystkiego to już sobie nie wyobrażam. Ale tak sobie myślę, że chyba jest to jedyna możliwość, aby gra zaistniała, no chyba że znajdzie się ktoś, kto czuje się na siłach pociągnąć to dalej bez żadnej ściemy. Chyba to wszystko. I co wy na to drodzy koledzy? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi