Jakim Opublikowano 13 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 Tworzę swoją pierwszą grę 3D. Chciałbym obracać kamerę myszką, ale nie wiem jak to zrobić. Robię to w oparciu o silnik FPS z gamemaker.nl, czyli jest płaska plansza, na której później są wyliczane współrzędne x i y obiektów. Współrzędna z jest stała. Próbowałem operować różnicą x_mouse-x, ale to nie o to chodzi. PS. Trzeba użyć funkcji trygonometrycznych? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moho Opublikowano 13 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 Jest dużo tutoriali i przykładów pokazujących jak to zrobić, ja polecam stronke : http://gamesguy.bravehost.com/tutorials.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 13 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 direction+=(window_get_width()/2)-window_mouse_get_x(); window_mouse_set(window_get_width()/2,window_get_height()/2); Strassszzznie truuuudne =] Podstawy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 13 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 Ściągam przykłady... Tymon, łoł! Nie znałem po prostu window_mouse_set i tych innych... bo ja z GM 5.3 zostałem 'wyuczony' i znam tylko jego funkcje =). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi