pivot18 Opublikowano 2 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 Witam. Chciałem sobie zrobić przykład strzelanki. tak dla siebie. xd Ale nie wiem jak zrobić że jak się obrucimy w stronę myszy. Wedle direction idę w bok klikając a idziemy w < a jak d to w > Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 2 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 Chodzi Ci o to, żeby bohater chodził na boki względem myszki, czyli jakby robił kółka wokół niej...? Jak tak, no to poczytaj o lengthdirach... :P Ew. jeśli masz wrodzony wstręt do lengthdirów, to możesz dodawać/odejmować 90 od aktualnego kąta bohatera do myszki... :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pivot18 Opublikowano 2 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 A można dać gotowy kod xd Ale i tak przeczytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 2 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 Nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem ale chyba to jest to :) Link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kapkap Opublikowano 2 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 Nie wiem czy to dziala ale warto sprobowac :mellow: W CREATE EVENT: GML my_direction=0; W STEP EVENT: GML my_direction=point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 2 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 @UP:lol po co tworzyć nową zmienna,a ten kod w step już ma <_< OnTopic:Spróbuj coś z lenghtdirami,coś pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 2 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 Step: GML dir = point_direction(x, y, mouse_x, mouse_y); if (keyboard_check(vk_right)) { x += lengthdir_x( 5, dir - 90 ); y += lengthdir_y( 5, dir - 90 ); } if (keyboard_check(vk_left)) { x += lengthdir_x( 5, dir + 90 ); y += lengthdir_y( 5, dir + 90 ); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pivot18 Opublikowano 2 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 @Kapkap Brawo za spostrzegawczość! ale to wiem -.- @Dark Maximal Dokładnie ;)"dzięx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi