Lesinar Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 mam problem z skakaniem i nie wiem jak zrobić po naciśnienciu spacji żeby skoczył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 if keyboard_check_pressed(vk_space) { vspeed=4 gravity_direction=270 gravity=0.3 } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 @up z tym kodem przydałoby się zapytać czy on wogóle ma grawitacje ustawioną już sobie, bo jak nie to wyleci z tekstem że gość mu przenika przez ziemię. To ja na wypadek podam ten kod(mam na myśli żeby nie spadał :3 ): GML (step) if place_free(x,y+1) then gravity_direction = 270 gravity = 0.3 else gravity = 0 E: Poprawcie gml'a na stronie, bo then nie pogrubia. Wiem, że się czepiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lesinar Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 wszystkie kody so złe jak daje ten if place_free(x,y+1) then gravity_direction = 270 gravity = 0.3 else gravity = 0 wyskakuje mi error a jak tamten to obkrenca sie tylko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 a mógłbyś podać treść błędu? E: Pierwszy kod ma jeden drobny błąd. Tutaj wersja poprawiona: GML if keyboard_check_pressed(vk_space) { vspeed= -4 gravity_direction=270 gravity=0.3 } E2: Być może w moim kodzie wyskakuje błąd po zaznaczyłeś i skopiowałeś a wtedy czasami po wklejeniu kodu i włączeniu oddzielają się przed kodem jakieś ąęóąąę. wtedy wystarczy spowrotem wejść w kod i usunąć to. E3: Jest opcja że się obraca dziwnie w pierwszym kodzie, jeżeli twoja postać używa direction. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Może w create gravity=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cekol Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Nikt z was myśleć nie umie xd GML if keyboard_check_pressed(vk_space) && !place_free(x,y+1) // jeżeli naciśniemy spację , i pod nami będzie ziemia to... { vspeed=-4 //skaczemy! } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zapomniałeś dodać, że w twoim przypadku trzeba ustawić jakąś grawitację. W przeciwnym wypadku objekt będzie sobie leciał i leciał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OriPL Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Odsylam do FAQ ;] jest tam przykład platformówki i jest tam pokazane jak skakać i poruszać się po platformach ;] FAQ: https://gmclan.org/index.php?czytajart=7 Punkt 13 pozdro ;] Edit: Widzę tutaj dużo poprawnych odpowiedzi i nie rozumiem czemu Lesinar mówi ze kod jest zły ;/ Jestem ciekawy jaki on posiada system sterowania ;] powiedz nam Lesinar jaki posiadasz system sterowania?? Top Down (od gory(z lotu ptaka)) czy Platform(od boku)?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lesinar Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 e to głupie daje spacja a on nie skacze no skacze ale tak góra i juz tam w dół ^/ POŁĄCZONO : if keyboard_check(vk_left) or keyboard_check(ord("A")) then direction+=3 if keyboard_check(vk_right) or keyboard_check(ord("D")) then direction-=3 if keyboard_check(vk_up) or keyboard_check(ord("W")) then speed+=0.3 if keyboard_check(vk_down) or keyboard_check(ord("S")) then speed-=0.3 image_angle=direction if speed>5 then speed=5 if speed<-5 then speed=-5 if instance_number(lol)=0 { with(obj_door) { instance_destroy(); }} if keyboard_check_pressed(vk_space) && !place_free(x,y+1) // jeżeli naciśniemy spację , i pod nami będzie ziemia to... { vspeed=-4 //skaczemy! } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 image_angle=direction Używasz do czegoś directiona? Bo jak tak to mogą być błędy z grawitacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OriPL Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 ;/ on wogule nie ma zrobionej grawitacji lol !! to niby jak ten ziomek ma skakać jeżeli nie ma grawitacji !! odsyłam do FAQ!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marker Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Czy to nie ten sam facet od "szczelajoncego robota", a więc stary zbanowany user i sobie z Was hece robi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi