candy Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Cześć, Czy istnieje jakiś warunek sprawdzający czy wczytywana zmienna z pliku tekstowego jest typu liczbowego albo stringiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 if(string_length(string_digits(str)) == string_length(str)){ //liczba to real } Trochę abstrakcyjna metoda, ale powinna działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Nie wiem, w dokumentacji coś chyba jest, ale powiedz do czego? Może da się innaczej coś wykombinowac :P @UP:Sekundy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 is_string(x) - zwraca czy x to string is_real(x) - zwraca czy x to liczba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Chcę aby z pliku tekstowego wczytywać informacje dotyczące przechodzenia między częściami mapy Stworzyłem plik txt, w którym znajdują się dane: 80 127 0 3 239 287 112 127 0 3 239 287 80 159 0 3 239 287 112 159 0 3 239 287 240 351 3 801 111 191 208 127 3 r_sklep pierwsze dwie zmienne opisują położenie x i y obiektu 'przekieruj' dwie kolejne liczby odpowiadają z jakiej do której części mapy ma iść postać ostanie dwa to nowe położenie postaci w nowej części mapy Aby postać przeszła do innej części muszą być spełnione warunki 1. postać musi wejść na obiekt przekieruj 2. pokój w jakim się znajduje postać musi odpowiadać trzeciej zmiennej Chodzi o to, że każda część mapy ma przypisaną jakąś liczbę, ale kilka z nich ma ustaloną nazwę np. 'r_sklep'. Czwarta zmienna ma być wczytana z pliku oraz sprawdzona czy jest liczba albo stringiem i od tego zależą kolejne linijki kodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 No, to Platyna podał ci funkcje... Więc w czym problem O.o ? if(is_string(kawałek pliku)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udało mi się to zrobić inaczej niż proponowaliście, ale i tak dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi