LolikZabijaka Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Witam, znalazłem w necie przykład gry wyścigowej online, jakiś czas temu odłożyłem pracę na dalszy czas z racji tego, że mam problem z niektórymi zagadnieniami technicznymi, chodzi o to że w tym przykładzie podczas grania online nie widzę, kiedy kolega obraca się i kiedy on rozwala jakieś obiekty zamieszczone w roomie. Wrzucę tu przykład, czy możecie pomóc mi z naprawieniem tych że problemów? Gra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OriPL Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 1: sprawdziłem ten przykład i z tym obracaniem jest tak ze nie jest wysyłane Image Angle wiec nie ma jak się obrócić (lub direction chociaż) a z tym niszczeniem to ja nie widzę żeby to tam coś do zniszczenia było żeby zrobić grę online trzeba wysyłać pakiety o każdej czynności czyli jak naciśniesz klawisz odpowiadający za prędkość to ta wartość musi trafić do innego gracza i ona musi zostać odebrana jak masz kolizje z jakimś obiektem i i jest tam jakaś akcja to to tez musi zostać wysłane Ten przykład jest porostu zły ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 23 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 innego przykładu racera online nie znalazłem :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 OriPL, ależ jest wysyłane image_angle, ale tylko z klienta do serwera,, ten zaś wcale tego nie odbiera i nie przesyła dalej do innych klientów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 23 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 czyli mam przepisać to do serwera ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoxiPol Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Masz przepisac aby te informacje rozsylalo do reszty klientow. Proste. (: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OriPL Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 OriPL, ależ jest wysyłane image_angle, ale tylko z klienta do serwera,, ten zaś wcale tego nie odbiera i nie przesyła dalej do innych klientów. tak sie sklada ze patrzylem tylko do Servera :D:D i nie widzialem tam ani Direction ani Image_angle innego przykładu racera online nie znalazłem emot11.gif ja posiadam inny przykład racera.. na tym samym silniku ;] dam linka w edicie tylko napisz na PW jak sciagniesz;] bo chce usunac;] Edit: Trzymajta: https://gmclan.org/up3309_4_Racer_Online_Example.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 23 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 dobra, ale potrzebooooje pomocy, gdzie wpisać w serwerze, żeby wysyłało image angle itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OriPL Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 program Server obiekt obj_client i STEP: GML switch(messageid) { case 2: //Update position var player, value; value = readbyte(); //script_addline(string(global.players[value]),c_black); player = global.players[value]; player.x = readshort(); player.y = readshort(); player.sprite_index = readshort(); player.image_speed = readshort(); player.image_index = readshort(); player.image_angle = readshort(); clearbuffer(); writebyte(5); writebyte(value); writeshort(player.x); writeshort(player.y); writeshort(player.sprite_index); writeshort(player.image_speed); writeshort(player.image_index); writeshort(player.image_angle ); with(obj_client) { sendmessage(tcp); } break; bende tak mily ze koda dam ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 23 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 hej dzięki Ori :) masz credits, teraz wystarczy przerobić silnik jazdy, zbudować tor i organizuję wyścig :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OriPL Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 to jak skończysz to daj zaproszenie na wyścig :P:P poscigamy się ;] hej dzięki Ori smile.gif masz credits, Dzięki :D:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 23 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 to będzie ogólnogmclanowy wyścig :D każdy będzie mógł spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi