Krzy100f Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Jak zrobić 3d block, ze ścianami nie mam problemów. Gdy chciałem zrobić block3d próbowałem kodu: d3d_draw_block(x1,y1,z1,x2,y2,z2,tex,1,1); oczywiście przy wpisaniu w miejsca x1,y1(i inne) odpowiednich danych.. Zamiast klocka 3d mam płaski obrazek na podłodze... Proszę o odp.. Przy okazji zapytam : "jak zrobić by nasza ściana, klocek czy obiekt mógł się poruszać?"... Z góry dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 d3d_draw_block(x,y,z,x+10,y+10,z+10,tex,1,1) -Sześcian o boku 10 co do drugiego pytania to zależy w którą stronę. W lewo/prawo/przód/tył wystarczy dać direction i speed. Jak chcesz góra/dół to trzeba manipulować osią z. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzy100f Opublikowano 14 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Wyskoczył błąd "Unknown variable z" . Co do ruchu chyba masz racje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Bo musisz dac w create: np. z=24 ale zrób tak: Sterowanie: if keyboard_check(ord("W")) { speed+=1 } if keyboard_check(ord("S")) { speed-=1 } if keyboard_check(ord("A")) { if stop=0 { var xn,yn; xn = x - 2*sin(degtorad(direction)); yn = y - 2*cos(degtorad(direction)); { x = xn; y = yn; } } } if keyboard_check(ord("D")) { if stop=0 { var xn,yn; xn = x - -2*sin(degtorad(direction)); yn = y - -2*cos(degtorad(direction)); { x = xn; y = yn; } } } i jeszcze w create: stop= 0 a kod na block: d3d_draw_block(x-16,y-16,0,x+16,y+16,24,background_get_texture(textura),1,1) I tyle ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzy100f Opublikowano 15 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Nie działa, sterowanie mam tylko szukam kodu na block.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi