Hix Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 A więc mam ludka. xD I on jak sie zblizy np. jego dystans do objektu wynosi 250 to niech ucieka od niego a nie sie do niego zbliza bo wtedy wchodzi na ten obiekt i sie niszczy. Potrzebuje cos takiego ze if distance_to_object(car)=250 { To on ucieka } Pomożecie? :sleep1: :sleep1: :sleep1: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 ? GML var near; if (distance_to_object(car)<250) { near=instance_nearest(car); direction=point_direction(x,y,near.x,near.y); speed=-5; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 raczej <= 250 :P EDIT: O już poprawione. Dał bym se łeb uciąć że przed chwilą było == :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hix Opublikowano 2 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 Error in code at line 22; near=instance_nearest(car) at position 27. Chyba chodzi o to ze brakuje im x i y ale nie znam tej komendy instance_nearest i nie wiem co daje i do czego sluzy. Może poprawicie? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 A może sam sobie sprawdzisz jakich argumentów potrzebuje instance_nearest ? To nie jest trudne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hix Opublikowano 2 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 Sprawdziłem : "instance_nearest(x,y,obj)" ale czego ja mam dac x i y? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 wystarczy przeczytać w helpie :/ to są współrzędne od których znajduje najbliższy obiekt... Czyli w twoim przypadku po prostu wpisz x i y... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hix Opublikowano 2 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 Działa dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi