Jakim Opublikowano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2006 Chcę zapisać aktualną datę do pliku i chcę, żeby daty wyświetlały się w taki sposób: np. Ostanie wejście: 2006/1/22 lecz wyświetla mi się coś takiego: Ostatnie wejście: 2.00600000E+003/1.0000000E+003/itd... Jak się tego pozbyć i zrobić, żeby wyświetlało się tylko 2006, zamiast 2.00600000E+003? Tutaj macie kod stworzony przeze mnie: STEP: year=current_year month=current_month day=current_day hour=current_hour minute=current_minute F2 PRESSED //tutaj otwieranie pliku file_text_write_real(text,year) file_text_write_stringl(text,'/') file_text_write_real(text,month) file_text_write_stringl(text,'/') file_text_write_real(text,day) file_text_write_stringl(text,' ') file_text_write_real(text,hour) file_text_write_stringl(text,':') file_text_write_real(text,minute) //zamykanie pliku Oczywiście text to nazwa pliku tekstowego ;). I jeszcze jedno: chciałbym też, żeby miesiąc 2 zamieniał się na 02. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, jak to zrobić (nie chcę przykładów :P). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zakol Opublikowano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2006 data='Ostatnie wejście: '+string(current_year)+'/'; if (current_month<10) { data+='0'; } data+=string(current_month)+'/'; if (current_day<10) { data+='0'; } data+=string(current_day)+' '; if (current_hour<10) { data+='0'; } data+=string(current_hour)+':'; if (current_minute<10) { data+='0'; } data+=string(current_minute)+':'; if (current_second<10) { data+='0'; } data+=string(current_second); file=file_text_open_write('file.txt'); file_text_write_string(file,data); file_text_close(file); io_clear(); Po kolei dopisujesz do zmiennej 'data' elementy aktualnej daty i czasu (wartości typu string, a nie real tak jak w twoim przykładzie); jeżeli wartość jest mniejsza od 10 (jest jednocyfrowa) na początku dodawane jest 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi