Purepain Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Witam, tak jak wspomniałem w temacie, nie mogę prawidłowo wykryć kolizji w silniku Ultimate3d, a konkretnie mojej broni (miecza) przyczepionej do ręki mojego bohatera tak jak w tym przykładzie http://forum.ultimate3d.org/topic/173239/1/ Użyłem tego kodu w stepie mojego wroga: GML if CheckSweptEllipsoidIntersection(weapon,x,y,z,10,10,10,10,10,10,GetObjectRoom())=true { instance_destroy() } Gdy miecz przebija go w grze, niestety nic się nie dzieje. Natomiast jeśli zmienię mój kod na taki: GML if CheckSweptEllipsoidIntersection(character,x,y,z,10,10,10,10,10,10,GetObjectRoom())=true { instance_destroy() } Wtedy kolizja mojego characteru z nim jest wykrywana bezbłędnie i obiekt się niszczy. Dobra ale przechodzę do sedna sprawy, bo zdaję mi się że odkryłem co jest nie tak. Gdy otworzyłem grę w Debug Mode i zacząłem sprawdzać x,y,z broni, okazało się, że te wartości w ogóle się nie zmieniają i cały czas pokazują 0. Natomiast x,y,z charactera działa jak należy i zmienia się wraz z poruszaniem się. Więc tu jest moje pytanie : Jak mogę sprawdzać x,y,z w każdem stepie? Albo może macie jakiś inny pomysł? Dodam jeszcze, że napisałem już temat z tą samą prośbą na oficjalnym forum Ultimate3d ale niestety jak narazie nie rwą się tam z pomocą, więc Plix Plox GMClan help . PS: Za pomoc oferuję honorowe miejsce w creditsach, bo przecież kolizje to jedna z najważniejszych funkcji w każdej grze. Tutaj macie jeszcze na dokładkę cały kod w mojej broni : GML Create: file="models/zabimaru.ms3d"; texture=1; LoadMesh(); adjust_matr=CreateTransformationMatrix(-1,0,0,1.5,92,-10,160,.3,.2,.2); GML Destroy: ReleaseMatrix(adjust_matr); GML Step: with (character) { Step(); UpdateSkeleton(); GetBoneTransformation(r_hand_matr,r_hand_bone); } TransformMatrix(GetObjectTransformation(id),adjust_matr,character.r_hand_matr); Step(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 GML if CheckSweptEllipsoidIntersection(weapon,x,y,z,10,10,10,10,10,10,GetObjectRoom())=true { instance_destroy() } GML if( CheckSweptEllipsoidIntersection(weapon,x,y,z,10,10,10,10,10,10,GetObjectRoom()) == true ) { instance_destroy() } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 kofel, różnicy nie będzie. BTW. Nie ma w U3D jakiejś funkcji na pobranie pozycji danego obiektu kolizyjnego, albo jego macierzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Purepain Opublikowano 4 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 @Kofel Niestety nie działa ale dzięki za starania @PsichiX Nie mam pojęcia, cały czas szukam tego po necie. Jeszcze trochę popróbuję, ale jeśli nic z tego nie wyjdzie to zrezygnuję z tego przykładu "doczepiania" broni do ręki i po prostu zanimuję broń tak by ruszała się jak gdyby bohater ją trzymał, ale będzie to cholernie upierdliwe gdy będę musiał to zrobić dla kilkudziesięciu broni, które próbuję zrobić. EDIT: Udało się ! Wystarczyło dodać parę wartości w kodzie kolizji ale nie będę was zanudzał, w końcu się udało :rockon: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 18 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2009 kofel, różnicy nie będzie. BTW. Nie ma w U3D jakiejś funkcji na pobranie pozycji danego obiektu kolizyjnego, albo jego macierzy? To dało mi do myślenia że GM jest fajnym językiem. ;s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 18 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2009 @Kofel: GM nie jest językiem. Ja też już wiem, czemu ci z warsztatu jadą po GML. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 18 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2009 @Kofel: GM nie jest językiem. Ja też już wiem, czemu ci z warsztatu jadą po GML. hmm.. bo jesteście lenie? Macierz to zwykła tablica dwuwymiarowa a podstawy można załapać po 20min. btw Psichix: Co mu da sama macierz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 19 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 Wnioskuję że z niej dostanie informacje przydatne do wygenerowania prostego modelu kolizyjnego. Np. taki PhysX pobiera macierz obiektu i na jego podstawie tworzy dany obiekt kolizyjny (Czytalem o tym w tutorialu do PhysXa - zeby nie bylo ze z kosmosu to biore), a skoro to można to równie dobrze jak w Ultimate to jest to można pobrać jego pozycje z tej macierzy :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 19 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 Wnioskuję że z niej dostanie informacje przydatne do wygenerowania prostego modelu kolizyjnego. Np. taki PhysX pobiera macierz obiektu i na jego podstawie tworzy dany obiekt kolizyjny (Czytalem o tym w tutorialu do PhysXa - zeby nie bylo ze z kosmosu to biore), a skoro to można to równie dobrze jak w Ultimate to jest to można pobrać jego pozycje z tej macierzy :P Raczej macierz+pozycje w przestrzeni obiektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi