gemp Opublikowano 30 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 No i znowu mam problem związny z platformą :/ Platforma porusza się normalnie, ale gdy gracz na nią wskakuje to stoi na niej tylko do momentu, kiedy platforma zaczyna zmieniać kierunek. Potem postać jest "wystrzelona". Męcze się z tym od 2-3 dni i zero efektów. Mam nadzieję, że zrozumieliście :D Kod: - platforma: GML (Create) platformspeed=4; alarm[0] = room_speed * 1; GML (Alarm 0) alarm[0] = room_speed * 1; platformspeed = -platformspeed; GML (Step) hspeed=platformspeed; - bohater: GML (Kolizja z Platforma) move_contact_solid(270,2); vspeed=0; hspeed=platforma.platformspeed; hspeed=platforma.platformspeed; Z góry dziękuję za wszelkie (p)odpowiedzi :) Ten post pojawił się w moim poprzednim temacie, ale nikt niestety nie udzielił mi odpowiedzi, dlatego mam prośbę, aby moderator go skasował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 30 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 nie wiem dokładnie o co chodzi, ale kiedyś zrobiłem taki przykład https://gmclan.org/index.php?sciagnijplik=125 może Ci się przyda ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gemp Opublikowano 30 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 nie wiem dokładnie o co chodzi, ale kiedyś zrobiłem taki przykład https://gmclan.org/index.php?sciagnijplik=125 może Ci się przyda ;) No właśnie nie za bardzo, bo w tym przkładzie nadajesz zmienną obiektowi, który odbija platformę, a ja platformę zrobiłem przy pomocy alarmu i nie potrafię tego wykorzystać :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 30 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 bo pewnie masz dwie lub więcej platform w roomie :P w kolizji wstaw: GML hspeed = other.hspeed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gemp Opublikowano 31 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 bo pewnie masz dwie lub więcej platform w roomie :P No właśnie nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi