Skovv Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Siema.Jedno pytanie:Jak zrobić zapisywanie np:zmiennych speed itp do ini?Chodzi mi o zapisywanie przez gm.Coś takiego jak np:Jak tworzysz konto w mmorpg to sie twprzy pliczek :] Z góry thx PS:Jak coś to w dokumentacji szukałem ale nic tam nie ma... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 PS:Jak coś to w dokumentacji szukałem ale nic tam nie ma... A w oryginalnym helpie sprawdzałeś? W helpie jest CAŁY DZIAŁ o zapisywaniu do ini. Zapisywanie do pliku ini: GML ini_open("config.ini"); ini_write_string("GRACZ","nick",string(nick)); ini_write_string("GRACZ","hp",string(hp)); ini_close(); Zwróć uwagę na to, że aby zapisać liczbę do pliku ini, trzeba przerobić ją na string, bo inaczej wychodzą super-duper-ułamki. Odczytywanie: GML ini_open("config.ini"); nick=ini_read_string("GRACZ","nick","bezimienny"); hp=ini_read_real("GRACZ","hp",66); ini_close(); Zapewne zaraz padnie pytanie: "jak to zrobić w mmorpg? :'[ halp". Robienie konta - gracz wysyła do serwera swoje dane, a serwer, odbierając je, zapisuje je do pliku ini. Logowanie się do konta - gracz wysyła do serwera nick i hasło, serwer odbiera dane i odczytuje z pliku ini nick i hasło. Jeśli nick nie występuje w bazie, wysyła graczowi informację, że powinien się zarejestrować. Jeśli hasło jest złe, wysyła informację o złym haśle. Jeżeli wszystko gra, gracz gra. Jeśli nie chodzi o mmo, ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skovv Opublikowano 26 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 hehe xD Spokojnie...nie chodzi o mmo xD Nie wiem tylko jest ini_open?Fajne kody ale mi chodi o to żeby tworzyło ini. :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Fajne kody ale mi chodi o to żeby tworzyło ini Rozbrajasz mnie, wiesz? Chlopie, przeciez On Ci podal jak na tacy jak tworzyc plik ini (dokladnie jak go wypelnic, bo stworzyc sobie szablon sam musisz recznie). Twoja wiedza jest ponizej elementarnej, wiec nie powiem Ci: "Radze naucz sie podstaw", bo wogole masz to gdzies, ale powiem: "Rusz tylek do nauki podstaw!", bo cale zycie bedziesz prosil o gotowce, a nikt Ci ich cale zycie dawac nie bedzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Podpisuję się pod tym co wyżej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skovv Opublikowano 26 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 xD ok ok xD zle zrobilem xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Jak utworzyć plik? Sprawdź: file=get_string("podaj nazwe","blah"); i=file_open_write(string(file)+'.ini'); file_close(i); potem luknij w folder gdzie jest plik .gm6 lub .gmk z twoją grą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Tak patrzę i patrzę i widzę że Skovv albo sie z nas nabija albo sobie z nami w kasze ducha bo nie chce mu sie nic robić i liczy na gotowca lub jest też taka możliwość nabijania postów. Nie pochlebiam takiego zachowania. Wynika to z tego gdyż mówi ze szukał w dokumentacji ale w orginalnej jest wszystko wypisane a gmclanowa nie działa i myślał że oszuka... <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 ze szukał w dokumentacji ale w orginalnej jest wszystko wypisane a gmclanowa nie działa i myślał że oszuka... PS:Jak coś to w dokumentacji szukałem ale nic tam nie ma... "nic tam nie ma" w sumie można podpiąć pod "nie działa". Widząc tego kolesia myślę, że on naprawdę jest zdolny do takiej głupoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skovv Opublikowano 27 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 https://gmclan.org/index.php?wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 I co nam tym udowodniłeś?? "Ten moduł jest obecnie modyfikowany, proszę o cierpliwoś." nawet nie wiesz że nie działa tylko skopiowałeś link bez otwierania <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Lol, to już na dysku przy GM nie macie dokumentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
don_soyer Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 dobrze, że są ludzie na poziomie tutaj, bo byłby sajgon. koledzy podali gotowca, wypada podziekować ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skovv Opublikowano 27 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 nawet nie wiesz że nie działa tylko skopiowałeś link bez otwierania <_< o żal...wziołem strone główną,dokumentacja.Patrze że nie czynna to weszłem na forum i szukałem o ini...Nie było to założyłem temat. O tym Helpie z GM'a nie pomyślałem bo go nigdy nie używałem ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 O tym Helpie z GM'a nie pomyślałem bo go nigdy nie używałem ;p To zacznij, podobnie jak opcji Szukaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Podałem bo by nie dał nam spokoju. Skow, przychamuj, 100% ostrzeżeń na dużo ci nie pozwala. I zamiast zwyczajowego 'Ok thx, zamykam' jest kłótnia na temat używania helpa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi