MisieK-GM Opublikowano 18 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 CHODZENIE: GML // poruszanie image_angle=direction direction=point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y) if keyboard_check(ord('W')) { mp_potential_step(mouse_x,mouse_y,2.5,true); sprite_index=s_Ryan_idzie } else { sprite_index=s_Ryan } if keyboard_check(ord('W')) if keyboard_check(vk_shift) { mp_potential_step(mouse_x,mouse_y,1.5,true); } if keyboard_check(ord('S')) { mp_potential_step(mouse_x,mouse_y,-1,true); } if keyboard_check(ord('A')) { o_Ryan.x+=lengthdir_x(3,direction+90); o_Ryan.y+=lengthdir_y(3,direction+90); } if keyboard_check(ord('D')) { o_Ryan.x+=lengthdir_x(-3,direction+90); o_Ryan.y+=lengthdir_y(-3,direction+90); } STRZELANIE: GML ///////////////////////////////////////////////// if (keyboard_check_pressed(ord('1'))) bron = 1; if (keyboard_check_pressed(ord('2'))) bron = 2; if (keyboard_check_pressed(ord('3'))) bron = 3; if (keyboard_check_pressed(ord('4'))) bron = 4; if (keyboard_check_pressed(ord('5'))) bron = 5; ///////////////////////////////////////////////// if bron=1 { sprite_index=s_Ryan_pistol if keyboard_check(ord('W')) { sprite_index=s_Ryan_idzie } if mozna_strzelac=1 if mouse_check_button(mb_left) { instance_create(x,y,o_naboj); mozna_strzelac=0 alarm[0]=0.7 speed=0 } } if bron=2 { sprite_index=s_Ryan_uzi if keyboard_check(ord('W')) { sprite_index=s_Ryan_idzie } if mozna_strzelac=1 if mouse_check_button(mb_left) { instance_create(x,y,o_naboj); mozna_strzelac=0 alarm[1]=0.3 speed=0 } } if bron=3 { sprite_index=s_Ryan_mp4 if keyboard_check(ord('W')) { sprite_index=s_Ryan_idzie } if mozna_strzelac=1 if mouse_check_button(mb_left) { instance_create(x,y,o_naboj); mozna_strzelac=0 alarm[2]=0.3 speed=0 } } if bron=4 { sprite_index=s_Ryan_mo if keyboard_check(ord('W')) { sprite_index=s_Ryan_idzie } if mozna_strzelac=1 if mouse_check_button(mb_left) { speed=0 } } if bron=5 { sprite_index=s_Ryan_bazooka if keyboard_check(ord('W')) { sprite_index=s_Ryan_idzie } if mozna_strzelac=1 if mouse_check_button(mb_left) { instance_create(x,y,o_naboj); mozna_strzelac=0 alarm[3]=0.9 speed=0 } } To moje kody na strzelanie i chodzenie. 1.Jak zmieniam bron na 1, lub inne to jak chce chodzic to nie ustawia sie sprite chodzenia tylko jego 1 klatka, czemu tak sie dzieje? 2. podczas strzelania tworzy mi tylko 1 pocisk, potem juz nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
don_soyer Opublikowano 18 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 a co masz wpisane w alarmach? w ogole nie podoba mi sie ten kod. jak cos to bede edytowal po pierwsze alarm[0]=room_speed ustaw. albo jakas inna liczbe a nie 0.7. 30 to 1 sekunda (jesli room_speed masz 30). w alarm[0] mam nadzieje ze masz mozna_strzelac=1. tak ma byc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 1. ustaw po każdym sprite_index GML image_speed=-1 2. musisz pokazać kod tego alarmu chociaż pewnie w tym alarmie jest a bynajmniej powinno być: mozna_strzelac=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisieK-GM Opublikowano 18 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 w alarm[0] mam nadzieje ze masz mozna_strzelac=1. tak ma byc. No jasne ze tak mam -_- po pierwsze alarm[0]=room_speed ustaw. Wiem wiem, zapomnailem o tym w ogole nie podoba mi sie ten kod. Czemu? O_o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
don_soyer Opublikowano 18 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 a jakie masz sprity? oddzielnie chodzenie, oddzielnie stanie oddzielnie trzymanie broni? daj przyklad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisieK-GM Opublikowano 18 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 przyklad? chyba zartujesz, mam stanie, chodzenie, i osobno sprity na strzelanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 18 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 alarm[1]=0.3:o to tak w ogóle można? najmniejszą jednostką dla alarmu jest 1 :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
don_soyer Opublikowano 18 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 jednostką? raczej wartością zmienną. no na jedno wychodzi. czemu zartuje? nie chesz to nie, ale byloby latwiej edit: brakuje mi tu animacji s_Ryan_pistol_idzie - bedzie szedl z pistoletem po nacisnieciu W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 19 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zobacz, czy w stepie, czy alarmie jest instrukcja image_index=0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisieK-GM Opublikowano 22 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 brakuje mi tu animacji s_Ryan_pistol_idzie - bedzie szedl z pistoletem po nacisnieciu W Wiem ;), ale chce zeby bylo, gdy strzela to stoi A pocisk dalej tworzy tylko jeden, nawet gdy mam GML alarm[1]=room_speed*0.7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi