Skovv Opublikowano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 Robie strzelanie.Nabój ma się tworzyć w obj player i lecieć do muszki.Wiec w obj player/global luft pressed mam kod: instance_create(player_x,player_y,naboj); a w obj naboj mam kod w step: move_towards_point(mouse_x,mouse_y,20) wyskakuje error: ERROR in action number 1 of Mouse Event for Glob Left Pressed for object player: Error in code at line 1: instance_create(player_x,player_y,naboj); at position 17: Unknown variable player_x coś z tworzeniem.Zła komenda chyba.Może ktoś poprawić? Z góry dziex ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 jeśli się odwołujesz do jakiegoś obiektu to po jego nazwie postaw kropkę a nie _ GML instance_create( player. x , player. y , naboj ) btw w tym przypadku wystarczy Ci samo x i y ;) global:Tymon muszki a nie myszki :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skovv Opublikowano 11 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 wielkie dziex :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 Ostatni raz zmieniam nazwę tematu. Kolejne takie będę kasował tak jak to robiłem. Dzięki Marek. =) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skovv Opublikowano 11 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 ERROR in action number 1 of Mouse Event for Glob Left Pressed for object player: Error in code at line 1: instance_create( player. x , player. y , naboj ) at position 42: Unknown variable naboj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 nie masz takiego obiektu naboj :P Tymon: ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skovv Opublikowano 11 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 hehe jest...ale przez ''u'' a nie ''o'' xD EDIT: jeszcze tylko jedno: chcem użyć kodu instance_destroy();(naboj ma zniknac) po zdeżeniu z myszką ale no ekhem... nie wiem jak zbytnio... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 to myszką czy muszką? :? if ( x = mouse_x and y = mouse_y ) ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skovv Opublikowano 11 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 if ( x = mouse_x and y = mouse_y ) { instance_destroy(); } nie dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 GML if ( abs( x - mouse_x) < speed and abs( y - mouse_y) < speed )tylko nie ruszaj myszką... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skovv Opublikowano 11 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 no tak jak wcześniej miałem:Jak naboj dotrze do myszki to lata wokół niej jak by chciał a nie mógł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomalas Opublikowano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 Zacznij od poprawienia tego że jeżeli dasz move_towards do współrzędnych myszki w stepie, to nabój będzie gonił za myszką. Z tego co wiem naboje z pistoletów itp. zazwyczaj lecą prosto tam gdzie się je wystrzeliło chyba ,że w swojej grze robisz podkręcanie pocisków niczym w filmie "Wanted" ;] Daj lepiej point_direction i odpowiedni speed w create. Kod Marka.S powinien działać jak wrzuciłeś go tam gdzie powinieneś czyli step pocisku. Edit: Jeżeli się zdecydujesz na moje rozwiązanie w create pozycje myszy zapisz kolejno jako xx i yy. A następnie w stepie jeżeli pocisk osiągnie te pozycje to zniszcz go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skovv Opublikowano 11 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 o działa. :] wstawiłem w złe mniejsce. Dziex :] PS:Tymon...postaram się pisać lapsze tytuły :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi