ZeroXbot Opublikowano 10 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2009 Robię sobie pewną minigrę (strzelankę, II część AiT z L24h) i napotkałem kłopot z przeładowywaniem broni oto kod: GML for(i=0;i<global.weapon[0,5];i+=1) { if(pis_ammo>0 && pis_ammm<global.weapon[0,5]) { pis_ammm+=1; pis_ammo-=1; } } global.weapon[0,5]-max naboi w magazynku pis_ammm-naboje w magazynku pis_ammo-ogólnie naboi Kiedy wystrzelam naboje uruchamia mi się odliczanie do zera (czas przeładowywania) i w momencie gdy wartość licznika wynosi zero powinnien mi zadziałać ten kod, ale nie działa. Blędu, żadnego mi nie pokazuje, ale i kod ten nie jest wykonywany. Ma ktoś jakieś pomysły co jest nie tak (jeśli macie to napiszcie)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 10 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2009 lepiej zrób na alarmach. zastanawiam się jeszcze po co Ci ta pętla? E: może Ci sie przyda: https://gmclan.org/up1558_11_aerial_wars.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 10 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2009 No bo zobacz: masz zero naboi w magazynku, a max jest 7. Nie mogę zrobić pis_ammm=7 i pis_ammo=-=7, bo w przypadku gdy pis_ammo równa się na przykład 4 to powinno dodać do magazynka tylko te pozostałe cztery naboje. Tak to wykombinowałem i myślałem, że zadziała a tu nic. PS: Sprawdzałm czy inne akcje się wykonują i to działa dobrze. Tylko coś z tym ww. kodem jest nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copoconaco Opublikowano 10 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2009 magazynek_max - maxymalna liczba amunicji w magazynku magazynek_ammo - ile mamy w magazynku amunicji ammo - ile mamy amunicji w plecaku czy gdzies tam GML zaladuj=magazynek_max-magazynek_ammo; //obliczamy ile amunicji brakuje w magazynku magazynek_ammo=magazynek_max; // dopelniamy magazynek do maksymalnej wartosci ammo-=zaladuj; // odejmujemy od calosci amunicji tyle ile amunicji brakowalo w magazynku do wartosci maksymalnej latwo szybko i prosto, a potem co... ciezki karabin maszynowy z zasobnikiem na 100 naboi, i petla bedzie ci przez sto powtorzen ladowac po 1 naboju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi