Gość Jypy Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Witajcie forumowicze W mojej platformówce istotna jest animacja postaci. Najlepszym przykładem tego czego szukam jest gra Superfrog (chodzi o animacje skoku do góry, skoku na boki, opadania). Szukałem tego tu na forum, w różnych przykładach(również zaawansowanych), ale nigdzie nie mogę tego znaleźć (widocznie większość uważa taką zabawę za nieistotną). Sam próbowałem to zrobić na wiele różnych (czasem desperackich :boxed: )sposobów, ale nic mi z tego nie wyszło. Dołączam obrazek z opisem problemu: Proszę o skrypty albo (jeżeli ktoś może i potrafi) przykład do GM 7.0. Będę wdzięczny, czekam na odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 zrób tak pierw zrób animację skoku w lewo i prawo potem wpisz kod w stepie GML (step) if keyboard_check(vk_up) { sprite_index=jump //czy jak tam nazwałeś sprita z animacją skoku image_speed=-1 vspeed=5 } if keyboard_check(vk_up) and keyboard_check(vk_left) { sprite_index=left_jump //czy jak tam nazwałeś sprita z animacją skoku w lewo image_speed=-1 vspeed=5 } if keyboard_check(vk_up) and keyboard_check(vk_right) { sprite_index=right_jump //czy jak tam nazwałeś sprita z animacją skoku w prawo image_speed=-1 vspeed=5 } nie jestm pewien na 100% czy ci pójdzie ale może jakimś fartem nie walnołem żadnego buga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirluki Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Nie ma czegoś takiego jak sprite_speed :mellow: Chodziło Ci o image_speed. Poza tym jeśli wykonujesz więcej niż jedną akcję to należy wziąć je w klamry - { } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 GML if (vspeed>0) sprite_index=spada if (vspeed<0) sprite_index=skacze if (vspeed=0) sprite_index=idzie i nie podskakiwać! wykorzystałem to w tym przykładem ;P https://gmclan.org/up1558_11_skate.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Sir Luki ma racje ja zwykle jakiegoś buga walnąłem zaraz poprawie @Marek.S mu chyba nie o to chodził ale jak by się uparł to by i tak zrobił tylko brakuje jeszcze dużo kodu brakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 chyba nie masz pojęcia o czym piszesz... =P! ED: btw twoj kod jest gupI! :P jeśli już leci po skosie w lewo i nagle puścisz strzałkę w górę to w powietrzu będziesz miał normalny chód... i jak już tak chcesz to sprawdzać to lepiej użyj swith'a :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 A jak by dał zamiast keyboard_check keyboard_check_pressed?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 to w ogóle była by lipa. czemu nie sprawdzisz mojego sposobu? dajcie mi taką żabę to wam zrobię we wszystkie strony ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jypy Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Problem już rozwiązany. Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drwal Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Jak? Za pomocą jakiego kodu? Przykładu? P.S: Potem tworzą się powtarzające tematy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 za pomocą mojej pomocy na gg ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi