Kubik Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Mam taki problem: w roomie mam 2 objekty ( w przyszłości będzie ich więcej) i magę kamere ustawić tylko tak aby podążała za jednym z nich ;/ Da się zrobić tak aby była ustawiona na objekt którym w danym momencie steruje np. auto do którego właśnie wsiadłem? Coś a'la GTA 1/2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 ale to zależy czy obieky są takie same czy różne bo jak są różne to przeczytaj faq ptk. 10. A jeśli są takie same to jak zrobiłeś sterowanie "masterze". E.:A o to chodzi nie doczytałem do końca jakieś polecenie było ale nie możesz poszukać gdzieś był przykład ze wsiadaniem do samochodu. tu jest: https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=15154 E2.A z wersją lite możesz załatwić to tak: zamiast image_angle wstawić image_single = direction * image_number/360; i będzie wszystko git. E3.Znalazłem to polecenie: GML view_object[0]=obj_player //zamiast obj_player wstaw nazwę swojego obiektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubik Opublikowano 10 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Oczywiście są różne. Ten 10 pkt. już czytałem, ale chodzi mi o to, że moge tą kamerę ustawić tylko na jeden z objektów. Chce zrobić to tak: Podchodze graczem do auta (kamera ustawiona na gracza), wsiadam i jade (kamera "przestawia" się na auto. Da się to zrobić w GM 7 Lite? EDIT: Ten temat jest mój, wsiadanie zrobiłem, ale nie wiem co z tą kamerą jak juz wsiąde ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 GML view_object[0] = object_index; To chyba to. Za object_index wstaw nazwę samochodu. Daj to w kodzie po akcji wsiadania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 view_object[0...7]=samochód view_object[0...7]=gracz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubik Opublikowano 10 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Tak to to. WIELKIE dzięki. Pozdro Temat zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Sorry, że dopisuje tak do "zamkniętego" tematu, ale tak na przyszłość: na dole masz opcje moderatora, wybierz zamknij temat i i kliknij przycisk. Dopiero wtedy temat jest zamknięty ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi