Farkraj Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 jeju chyba mam dzisiaj mózg wyłączony kombinuje kombinuje i nic :( A więc ( wiem niepowinienem ale trudno) chciałbym zrobić takie coś że mam skarabeusza pomiędzy 2 kamieniami i on sobie chodzi.. idzie i jest obrócony do góry i gdy trafi w kamień ma zmienić kierunek na przeciwny i jego sprite też, ale gdy uderzy w taki sam obiekt na dole ma zmienić sprite i kierunek znowu odwrotny.. mam nadzieje ze rozumiecie i mi pomożecie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 przy kolizji: direction += 180 image_angle = direction Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ra3l Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 w kolizji z kamieniem image_angle (*) ? EDIT: Spóźniłem się. Jak pisałem tego posta nie było tego wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 Hmm...? GML direction-=180 image_angle=direction Lub jesli masz dwa sprite'y: GML direction-=180 if (direction==90) then sprite_index=spr_gora; if (direction==270) then sprite_index=spr_dol; Lub jesli masz sprite z dwoma klatkami: GML direction-=180 if (direction==90) then image_index=1; if (direction==270) then image_index=0; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Farkraj Opublikowano 8 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 juz tak probowalem to skarabeusz odstawia dziwne fochy i wchodzi w kamienie potem sie przesuwa po planszy itp edit - zaraz twoje sprawdze zerobot :) przy pierwszym uderzeniu się obraca a przy drugim znika.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 toć to to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 Toć to niemożliwe, zeby Ci znikał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 to zrób na speedach. w kolizji: speed = -speed :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Farkraj Opublikowano 8 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 fajnie bedzie skarabeusz jadący tyłkiem do tyłu :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 przecież kody na obrót miałeś podawane wyżej... <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Farkraj Opublikowano 8 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 tak tylko że przy drugim kontakcie z blokiem skarabeusz *ciach* i znika :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi