Ra3l Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Mam taki kod: GML if obj_hero.swiatla_on = 1 { draw_sprite_ext(spr_sw,0,obj_hero.x,obj_hero.y,image_xscale,image_yscale,obj_hero.direction,image_blend,0.3); draw_sprite_ext(spr_sw,0,obj_hero.x,obj_hero.y,image_xscale,image_yscale,obj_hero.direction,image_blend,0.3); } else if obj_hero.swiatla_on = 2 { draw_sprite_ext(spr_sw,0,obj_hero.x,obj_hero.y,image_xscale,image_yscale,obj_hero.direction,image_blend,0.3); draw_sprite_ext(spr_sw,0,obj_hero.x,obj_hero.y,image_xscale,image_yscale,obj_hero.direction,image_blend,0.3); } Na rysowanie świateł, jak zrobić żeby były one na pół przezroczyste ? żeby było widać pod nimi drogę? draw_set_alpha używałem i nic;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 w tym rysowaniu ostatni argument (u ciebie 0.3) to alpha. Albo wstaw tam image_alpha albo 0.5 Btw. draw set alpha używa się do tekstu i figur. Jak już to image_alpha, które właśnie odpowiada za sprity :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ra3l Opublikowano 25 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 ALe w 2d od góry było dobrze, a ta gra to jest 3d. i niby się rysuje ten obiekt, ale nie jest przezroczysty. w 2d jest, w 3d już nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 a sprawdziłeś to chociaż? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ra3l Opublikowano 25 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Nie.. napisałem kod, włączyłem firefoxa, wpisałem gmclan.org, przeszedłem do zakładki forum, pytania początkujących i napisałem temat, bo mi się nudziło. Bo po co miałem sprawdzać? przecież ja wiem jak moja gra wygląda tylko od strony kodu... No pewnie że sprawdziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi