borubarartur Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Otóż wczytuję liczbę z pliku ini za pomocą 'ini_read_real' no i zamiast 12 wczytuje mi się 12.00 Jak zamienić liczbę zmiennoprzecinkową na całkowita? (lub zrobić aby ta wczytana liczba była całkowita?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 najprosciej: round(liczba) // zaokrogla liczbe do najblizszej jednosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borubarartur Opublikowano 23 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 najprosciej: round(liczba) // zaokrogla liczbe do najblizszej jednosci zrobiłem tak i liczba 1.00 zamieniła się na 1.00 czyli nic... Jak to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 To do ilu ty chcesz zaokraglic 1.00? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 to potraktuj ten wynik jeszcze floorem albo ceilem (usunie kropke i to co za nia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shockah Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Albo: liczba-frac(liczba); Trochę przekombinowałem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borubarartur Opublikowano 23 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Albo: liczba-frac(liczba); Trochę przekombinowałem :P Tym razem wychodzi 0 ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 skoro nic ci nie idzie to spróbuj liczba div 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rewlisz Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Idiotyczny sposób, ale chyba zadziała. GML a = string(1.00); b = real(string_delete(a,string_length(a)-2,2)); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borubarartur Opublikowano 23 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 No działa ale chciałbym aby to działało do każdej liczby.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Zapisuj nie jako real, ale jako string, a odczytuj jako real - mi ZAWSZE działa. GML ini_write_string("GUFFNO","guffno",string(liczba)); Kiedy zapisuje się jako real, robi się właśnie takie niewiadomoco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi