Paqoo Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Mam taki kod w draw obiektu rain: GML if room==test{ effect_create_above(ef_rain,x,y,2,c_blue) if !sound_isplaying(snd_rain){sound_loop(snd_rain);} } else{sound_stop(snd_rain);} Zrobiłem event outside view i w nim instance_destroy();- ale nie pojawia się w ogóle ten deszcz! W destroy obiektu rain mam effect_clear(); W create jest alarm na usuwanie obiektu. Jeśli nie usunę tego efektu po wyjściu z view to gra się muli strasznie!!! Co robić? :sp_ike: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Efekty gmowe nie nadają się do takich rzeczy. Zrobiłeś, że gdy OBIEKT znajduje się poza viewem, to znika (obiekt a nie efekt deszczu!) A jak wiadomo, gdy zniknie obiekt wywołujący deszcz to przestaje padac:P Nie wiem, czy da się do zrobi za pomocą surface (wątpię), ewentualnie w grę wchodzi zabawa z draw_line, bądź normalne tworzenie systemu cząsteczek :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 9 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 To kiepsko.. Trzeba żeby ten deszcz padał co jakiś czas i dlatego muszę go niszczyć :| Słyszałem, że na niektórych komputerach particles nie działa i gry się nie odpalają. Trochę kiepskie rozwiązanie... A z draw_line to chyba marny efekt, co? :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 daj to w step :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 9 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Dalej zamula. Nic nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 A z draw_line to chyba marny efekt, co? sad.gif x_o Nie marny jak się umie użyc. Zobacz mój przykład deszczu. Jest w uploaderze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 9 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Ten przykład już widziałem i nie pasuje on do widoku w mojej grze. Tak na marginesie to zabawny komiks stworzyłeś o mnie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 No to przerób tak żeby ci pasował :> Starczy zmienić kąt i kierunek padania deszczu. Tak na marginesie to zabawny komiks stworzyłeś o mnie tongue2.gif To fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 9 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Gdzie się ustawia ten direction tych kropel deszczu? Nie znam Twojego kodu. Nie ma komentarzy :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 X[ n ] i Y[ n ] to pozycje początkowe x i y danej kropli deszczu. A dir[ n ] to kierunek danej kropli. Tam gdzie są losowane X i Y ustaw tak zeby losowało tylko na całej szerokości viewa a na górnej krawędzi. A dir na 270. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 9 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Yoda ja nie wiem gdzie to wpisać :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi