Harv Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 No więc, postanowiłem wziąć udział w konkursie informatycznym. Mianowicie dostałem listę tych rzeczy których muszę się nauczyć: -Programy nauczania przedmiotu Informatyka w szkołach gimnazjalnych, -Podstawowe informacje nt. wykorzystania komputera w bankowości, biznesie i do prowadzenia operacji giełdowych, -Podstawowe informacje nt. internetu i wykogrzystania go do przeprowadzania operacji giełdowych i bankowcyh, -Umiejętność sprawnego posługiwania sie programami komputerowymi objetymi zakresem nauczania przedmiotu Informatyka -Umiejetność wykorzystania internetu w nauce i rozrywce, -Algorytmy, -Programowanie w języku LOGO I teraz, potrzebuję pomocy do punktu 2,3,6 i 7., i reszty zresztą też... HALP. Podawajcie jakieś książki, strony, cokolwiek, dzięki czemu mogę się tego nauczyć. A jak możecie, proszę Was oto panowie koledzy, wytłumaczcie mi to :) Z góry dzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 A tak z ciekawości zapytam, co to za konkurs? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumex Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Jedynie co z tego jestem dość dobry to logo, najlepiej to weź se do reki dokumentacje i tutki ze strony http://logo.oeiizk.waw.pl/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Indrycho Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 w 2 i 3 chodzi im chyba o umiejętność posługiwania się Excelem. Funkcje obliczeniowe, średnie, i tym podobne czyli np. w rzędzie A wpiszesz np. imiona i nazwiska pracowników, obok w rzędzie B ich miesięczne pensje i masz zadanie zrobić funkcję która będzie obliczała pensję netto przyjmując, że podatek wynosi 22%. No to robisz rząd C w którym będą znajdować się funkcje pokazujące różnicę pensji i 22% z pensji (mogę ci zrobić przykład takiego czegoś) co do 6 i 7 to pobaw się programem "Logomocja" jest to taki badziąk do nauki logomocji na poziomie szkół podstawowych i gimnazjów, oto link do listy dostępnych funkcji i ich działanie mam nadzieje, że pomogłem ^_^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Co do punktu drugiego to sądze, że to chodzi o ogólne wykonywanie transakcji w sieci, co do operacji giełdowych to też sądze, że chodzi o sprawdzanie czy danej spółce spadły akcje czy wzrosły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 1 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Maximal: http://lo4.szczecin.pl/konkursy/V_ogolnopolski/index.html http://lo4.szczecin.pl/konkursy/VI_ogolnop...m_regulamin.pdf Tu macie wszystko co muszę się nauczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Weź to zostaw, człowieku. =P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 1 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Dlaczego? o,o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Bo to jest raczej mało ambitny konkurs. ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 1 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Argumenty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Poziom zagadnień. -Podstawowe informacje nt. wykorzystania komputera w bankowości, biznesie i do prowadzenia operacji giełdowych, -Podstawowe informacje nt. internetu i wykogrzystania go do przeprowadzania operacji giełdowych i bankowcyh, -Umiejętność sprawnego posługiwania sie programami komputerowymi objetymi zakresem nauczania przedmiotu Informatyka -Umiejetność wykorzystania internetu w nauce i rozrywce, -Algorytmy, -Programowanie w języku LOGO "Programy komputerowe objęte zakresem nauczania przedmiotu" to Paint, Notatnik i Office. A "Programowanie w języku LOGO" to już w ogóle śmiech na sali. ;q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 1 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Ale zawsze dla 6 z informatyki i nagród warto ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Hm, ja tam dalej nie widzę sensu, ale jak chcesz. Powinieneś sobie poradzić bez specjalnego przygotowania, bo wątpię, żeby było tam coś trudniejszego niż robienie tabelki w Wordzie. Ewentualnie możesz poczytać o schematach blokowych, bo to pewnie się pojawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 1 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 A kto mi wytłumaczy algorytmy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Jak to kto? Google! Zobacz np. drugą pozycję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Pisałem w Logo i nawet całkiem ładne efekty mi wychodziły, ale takie coś w GM można zrobić w parę minut. Pisałem też podobny konkurs, w którym miało być to logo a nie było. Robiliśmy zadania w Wordzie, Excelu i Power Poincie, a potem był test wiadomości. Nie było trudne, ale były takie rzeczy, o których istnieniu nie wiedziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marrac Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Harv :* Byłem na tym konkursie >:) W tej samej szkole. Ogólnie to eliminacje to proste pytania. Drugi etap jest już trochę trudniejszy. Dalej nie wiem bo nie przeszedłem :( Taki se ten konkurs jest. No ale trochę trzeba wiedzieć. Jak czegoś nie wiesz z Logo to mów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 -Algorytmy, Rysowanie schematów algorytmów, to tak jakbyś programował, ale rysujesz :P . Musisz wiedzieć jaka figura geometryczna za co odpowiada i to w zasadzie wszystko. Jeżeli umiesz zaprogramować algorytmy, to tworzenie schematów nie powinno Ci zrobić problemu, aczkolwiek jest to najtrudniejsze ze wszystkiego co jest na tym banalnym konkursie :P . No i mogli by nie dawać tego LOGO, bo to porażka jest i do niczego nie przydatna potem. Jak napiszesz w CV, że programujesz w LOGO, to Cię wyśmieją :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 1 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Jak napiszesz w CV, że programujesz w LOGO, to Cię wyśmieją smile.gif Tak. No i mogli by nie dawać tego LOGO, bo to porażka jest i do niczego nie przydatna potem. Tak. Jeżeli umiesz zaprogramować algorytmy, to tworzenie schematów nie powinno Ci zrobić problemu, aczkolwiek jest to najtrudniejsze ze wszystkiego co jest na tym banalnym konkursie Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feynorn Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 Co za problem napisać sobie ten test w internecie w styczniu? Nigdzie nie trzeba iść, mnóstwo czasu, ktoś może robić zadania za Was w początkowych etapach, dlatego nawet nie trzeba się będzie uczyć. Nie zaszkodzi spróbować... może ja też się skuszę. Ten test nie daje punktów do liceum, ani nie zwalnia z żadnej części testu kompetencyjnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 Możesz co najwyżej dostać kilka punktów za "dodatkowe osiągnięcia", ale z testów gimnazjalnych zwalniają tylko konkursy organizowane przez OKE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feynorn Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 Ile mogę ich dostać i za jakie miejsca? Za jakieś zawody sportowe kumple dostali po 5 za zakwalifikowanie się do etapu wojewódzkiego... też bym tyle chciał <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 Zazwyczaj to od dyrektorów liceów zależy ile Ci dadzą. Ja za bycie w finalistą wojewódzkiego konkursu plastycznego dostałem 5 punktów, co mnie zaskoczyło, bo spodziewałem się zaledwie 2 za coś takiego. Szczegóły zazwyczaj masz w regulaminie rekrutacji szkoły do której się ubiegasz o dostanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tidimel Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 Rok temu brałem w tym udział. W sumie do niczego się to nie przydaje. Pierwszy i drugi etap polega na szukaniu info w necie... (gógle.pl) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 Patrząc na sporą ilość tematów na wielu forach, to pewnie te dwa etapy sprawiają największe trudności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 20 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 No ok, dostałem pytania ;p Niby większość wiem, ale nie jestem na sto procent pewien. http://img142.imageshack.us/my.php?image=skanuj0004pv6.jpg http://img515.imageshack.us/my.php?image=skanuj0005rx2.jpg http://img142.imageshack.us/my.php?image=skanuj0007dk5.jpg http://img126.imageshack.us/my.php?image=skanuj0001ks1.jpg http://img126.imageshack.us/my.php?image=skanuj0002mp6.jpg http://img126.imageshack.us/my.php?image=skanuj0003zu4.jpg 1 - b 2 - b 3 - d 4 - d 5 - a 6 - a 7 - ? 8 - ? 9 - chyba d 10 - b 11 - ? 12 - b 13 - ? 14 - b 15 - b 16 - ? 17 - d 18 - ? 19 - ? 20 - c Teraz mówcie co mam źle i co dobrze ;p I proszę o odpowiedzi na resztę pytań. Z góry dziękuje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bassmaster Opublikowano 20 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Lol moi koledzy też to pisali ale się nie dostali do 2-giego etapu :P Zaraz się popytam tych kolegów o odpowiedzi może coś będą wiedzieć. Ps. ten język logo to jest do programu Logo Komeniusz?:) Więc tak Zadanie 5 B ) zadanie 4 d) chyba dobra tu odpowiedzi z mojej wiedzy zad 9 c) (makra <_<) z. 20 d) chyba to narazie tyle co wiem, jak się jeszcze czegoś dowiem to napiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 20 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Zadanie 5 B ) Już dziękuje za twoją pomoc. Potrzebuje pomocy kogoś bardziej obeznanego ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Curchack Opublikowano 20 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 W szóstym powinno być b - ##### xP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 20 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Naprawdę potrzebuje pomocy. Curchack: hm, dzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi