Paqoo Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Jest taka sprawa, że mam w stepie jakiś warunek i czynność - show_message. Moje pytanie - Dlaczego ta akcja jest wykonywana około 6 razy? :blink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 bo widocznie przez 6 stepów warunek pozostaje spełniony :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 6 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Nie rozumiem jak może być spełniony przez 6 stepów jeśli to jest coś w stylu "if global.mana>9 then show_message('Blabla...');" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 no to widocznie przez 6 stepów mana jest większa od 9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copoconaco Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 jasli wyswietla wiadomosc gdy mana jest wiksze niz 9 to wstaw jakas blokade: if(show_mess==1) { show_message("bla bla bla") show_mess=0; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 6 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 if exp < 1 { show_message('Zostałeś pokonany.') room_goto(menu)} //if global.x_temple = 0 or global.y_temple = 0{ //show_message('Nie wybrałeś świątyni i zostałeś wygnany z krainy!###PORAŻKA') //room_goto(menu)} else{ show_message('Zginąłeś!') instance_create(x,y,oSzkielet); x = xstart; y = ystart; yy-=16 xx = x; yy = y; hlt = max_hlt; mp = max_mp; alarm[1] = room_speed*5;exit;} } I dlaczego nie działa exit? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielus Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 GML alarm[1] = room_speed*5;exit;} ??? exit powinien byc chyba w osobnej linijce.. masz o jeden nawias "}" za dużo(ni chyba że masz gdzieś wcześniej jeszcze zaczęty nawiasik a tu go nie pokazales) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 ten nawias jest ok. nie ma znaczenia w której jest linijce bo jest po średniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 7 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 Ostatnio próbowałem zrobić to w alarmie całym kodem. Ale działało tylko czasami. W roomie głównym wyskakiwały kopie, a w jaskini było normalnie. Nie wiem co jest nie tak! Zrobione.. :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi