RaV Royal Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Siemka, Mam problem. Jest obiekt obj_hero i obiekt obj_pb, w którego evencie draw dałem GML draw_sprite(spr_pb,-1,660 + view_xview,0 + view_yview). Zrobiłem to tak, gdyż inaczej obiekt pb nie chciał podążać za viewem. I tutaj moje pytanie: Czy da się ustawić kolizję z obiektem, który został narysowany?? Proszę o pomoc, Ra\/! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 kolizje ustawiasz tak samo jak normalnie -_- btw ciężko Ci to było sprawdzić w GM-ie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wezyr Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zrób sobie tako: if distance_to_point(x,y,xx,yy)<=50 { //EFEKT KOLIZJI } Pasuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV Royal Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 @2up. Mam ustawione w tym obj_pb solid a u hero w kolizji z obj_pb move to contact, ale to nic nie daje @up.Funkcja distance_to_point ma w nawiasie tylko (x,y), a nie (x,y,xx,yy), chyba, że tu chodzi o coś, o czym nie mam pojęcie :boxed: Próbowałem if distance_to_point, if distance_to_object, ale nie daje to efektu... ____________________ EDIT: Poradziłem sobie: zmieniłem z draw_sprite na instance create i dałem w begin step obiektu obj_pb GML x=659+view_xview; y=view_yview; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi