Exigo Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 No więc tak. Powiem 'prosto z mostu' (jak to powiadają): Chcę nauczyć się jakiegoś języka programowania (oprócz GML rzecz jasna). :cool2: Pogrzebałem trochę w internecie..., przejrzałem 'po wierzchu' różne kursy (wszelakich języków) i oczywiście mam kilka pytań. Pierwsze i najważniejsze: Jaki język wybrać? Zapewne będziecie się sprzeczać między sobą, ale mi to nie przeszkadza. :P Drugim istotnym pytaniem jest środowisko programowania. Tu też możecie się pokłócić. :P I trzecie: Czy o czymś zapomniałem? (omijając język i środowisko) :whistling: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
don_soyer Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 u Nas w szkole program nauczania zaczynał się od pascala. przez pierwszy rok. w drugim C. Na dodatkowych było delphi. Może własnie zacznij od turbopascala, a jak opanujesz podstawy tzn. jak napiszesz proste programy typu kalkulator, czy jakis manager folderow czy jeszcze cokolwiek innego, prostego, to wejdz w c++. wszystko jest podobne do siebie. opanuj jedno, a drugie przyjdzie Ci 2x łatwiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Może powiedz co chcesz robić? Bezproblemowo pisać programy? Może gry? Czy aplikacje internetowe? A poza tym, jaką składnię wolisz? Słowną (np. z begin i end) czy znakową (np. z { i } )? Coś więcej powiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TuxMan Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 @KubaGM: Polecam ci Visual Basic. Jest dobry do robienia MMORPG :). VB jest wygodny w interfejsie i prosty w nauce :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Jeżeli wiążesz swoją przyszłość z programowaniem ucz się C++/D jeżeli nie, to bierz się za C# ;p nie tykaj się Delphi. Taka moja mała rada na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Jaki język wybrać?C#. jako tako prostsze od C++, chyba "nowocześniejsze", w szczegół się wdawać nie będe, nie jestem znawcą tematu B) C# + MS Visual C# = orgia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Globi Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 @KubaGM: Polecam ci Visual Basic. Jest dobry do robienia MMORPG :). VB jest wygodny w interfejsie i prosty w nauce :) I to powiedział tuxman. Aż uwierzyć nie mogę ;p Od siebie polecam pythona albo ruby ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 ale po co okrazac swiat jezyków programowania skoro i tak zawsze drogą dojdziemy do C++/C#? inna sprawa: C++ przyda ci sie w przyszłosci. jesli chodzi o hobby, to C# i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Jeżeli wiążesz swoją przyszłość z programowaniem ucz się C++/D jeżeli nie, to bierz się za C# ;p nie tykaj się Delphi. Taka moja mała rada na przyszłość. To znaczy ze ja nie wiaze swojej przyszlosci z programowaniem bo sie ucze C#? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 wiazesz, lancuchami pieter: pisz bardziej zrozumiale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Czyli trzeba się nauczyć jakiegoś "wstępnego" języka?... np. Pascal lub C#?.. Hmmm, a GML nie wystarczy? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo-GM Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Wystarczy ale jak chcesz uczyc sie innych jezykow programowania proponuje c++ moze nie jest to super pro wymiatacz ale jest dosyc latwy wg. mnie ;) Tak PS Kuba wejdz na gadu xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Czyli mówicie, żeby odrazu rzucić się na C++ lub Delphi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 nom, ja pisze w delphi jakieś 4/5 lat ;p i wiem, że ten język jest do dupy :P C++ zapewni Ci jaką taką przyszłość ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Jak wolisz GML, i coś dodatkowego polecam Javę/PHP/Flash (ale wymiera Flash ;d), gry i programy robisz w GML, a stronki super hiper w tych językach. A jak będziesz dobrze znał Javę/Flash możesz nawet w nich robić super projekty. Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Czyli postanowione. C++ :D Następne pytanie. Jaki kurs polecacie? :P PS: Java jakoś mi nie podchodzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 KubaGM: gamedev.pl dział tutoriale i tutorial 'Od zera do gier kodera' ~700 stron... ale sie opłaca, nauczysz sie wszystkiego co potrzebujesz jak czegos potrzebujesz pisz na pw dam ci gg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Ach, bym zapomniał... : Środowisko. - co polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Visual Studio C++ 200x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Globi Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Eclipse podobno jest bardzo dobre Jako kompilator oczywiście g++ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Hm podobno Visual jest najlepszym wyborem. :P Gdzie można go znaleźć?.. i czy jest darmowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 tak, express edition jest darmowy. a gdzie znalezc? google.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feynorn Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Ja też niedawno myślałem o nauczeniu się jeszcze jakiegoś języka i wybrałem C++. Niestety trzeba tam się uczyć (czy coś innego z nimi robić...) bibliotek do obsługi grafik, bo nie ma funkcji add sprite :mellow: Wiecie jaka jest najlepsza do 2D i dacie jakieś linki do polskich kursów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 @Feynorn: Na polskie kursy nie licz. Nie znajdziesz. Nawet nie próbuj szukać. Zazwyczaj jeżeli są, to tylko do DirectX i OpenGL. W C++ do 2D mogę polecić: ClanLib, PopCap Framework oraz typowe biblioteki (nie frameworki): Allegro, SDL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi